Kombinowałam, kombinowałam, kombinowałam z tymi przepisami, aż w końcu udało mi się uzyskać taki efekt jaki chciałam. Chociaż przejrzałam kilka stron z tym przepisem i wypróbowałam kilka z nich, to wraz mi coś nie grało. A to było za suche, a to znów zbyt maślane, a to masa w ogóle nie chciała się dać formować w kulki. W końcu metodą prób i błędów udało mi się jakoś wykonać to moje, domowe rafaello.
Składniki:
Wykonanie:
Śmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku, mieszam, zestawiam, wrzucam do tego połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odstawiam by przestygła. Masło ucieram z cukrem na puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych. Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała. Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w pozostałych wiórkach kokosowych i schładzam przez noc w lodówce
Składniki:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 śmietana kremówka(330 ml)
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowania suchych wafli
- 1 opakowanie wiórek kokosowych 200 g
Wykonanie:
Śmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku, mieszam, zestawiam, wrzucam do tego połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odstawiam by przestygła. Masło ucieram z cukrem na puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych. Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała. Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w pozostałych wiórkach kokosowych i schładzam przez noc w lodówce
Jak ja kocham skrajności...od goryczy kakao po słodkości z kokosem.
OdpowiedzUsuńAch jak ja uwielbiam rafaello!!!! Pychota :-)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńCieszę się:)
Usuńwielkie pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńwitam a jak nie mam wafli to czy moge dodac zmielone jakies inne ciastka ?
OdpowiedzUsuńCiastka zmieniają trochę smak i dodatkowo są słodsze od wafli, po prostu kwestia gustu. Spróbuj i się przekonaj. Zależy co, kto lubi.
UsuńPani Beato, a masa bez dodatku wafli jest plynna czy twarda? tzn czy jest zblizona do konsystencji sklepowego rafaello?
OdpowiedzUsuńZ podanych proporcji, masa jest zbyt płynna. Dodatek wafli, sprawia, że masa nadaje się do formowania. Trzeba by trochę poeksperymentować i np: zmniejszyć ilość śmietanki, czy też zwiększyć ilość białej czekolady, by można było zupełnie pominąć wafle i móc uformować kuleczki. Można by dodać do masy część wiórek kokosowych, które także zagęszczą masę. Przyznam, że próbowałam już kilkakrotnie robić rafaello i te składniki (moim zdaniem) najlepiej się komponują ze sobą. Ale proszę spróbować innej wersji i ewentualnie dać mi znać jak wyszły:) Pozdrawiam
UsuńMożna by jeszcze zagęścić mlekiem w proszku, ale nie podam proporcji, gdyż nie robiłam.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńa ile kuleczek wychodzi z Pani przepisu ? :)
Pozdrawiam
Nie pamiętam dokładnie, ale chybabyły dwa pełne talerz duże obiadowe i ten mniejszy na zdjęciu. A ile było sztuk to nie wiem, gdyż nigdy nie liczyłam
Usuńmmmm... pycha, kulki wyglądają bardzo apetycznie. mam 14 lat i nie znam sie za bardzo na pieczeniu ale pomimo wszystko zrobie je mamie na imieniny :)
OdpowiedzUsuńPiękny gest :) Trzymam, w takim razie, kciuki :) Powodzenia !
UsuńDodać kostkę masła 200g czy 250g ?
OdpowiedzUsuńJa używam 250 g
Usuńa ja zrobiłam do szkoły i wszystkim smakowało
OdpowiedzUsuńdziękuje
To ja dziękuję :) To największy komplement dla mnie :) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńWitam :) chcę się upewnić, czy pisząc suche wafle miała Pani na myśli coś takiego? http://www.bastekbis.pl/wafel-tortowy,29 czy nie jest ich za dużo?
OdpowiedzUsuńI czy można do kuleczek wetknąć migdał ? :)
Pozdrawiam
Tak, miałam na myśli wafle tortowe :) Pozdrawiam
Usuńalez piekne kulki te na zdjeciu ! zabieram sie do roboty. a tak poza tym, to jest to najlepszy przepis na kulki jaki znalazlam w sieci ;D dziekuje !
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakowały :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńutarlam co trzeba i wsadzilam zamiast wafli bo niestety nie moglam nigdzie znalezc dodalam starte herbatniki wyszlo super :) jest super slodkie :P dziekuje za przepis i Szczesliwego Nowego roku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie życzę szczęśliwego Nowego Roku :) Pozdrawiam
Usuńja dodaklam kieliszeczek spirytusy i naprawde super wyszlo...
OdpowiedzUsuńW to wierzę, ale ja pomijam alkohol w ciastach ze względu na dzieci :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPrzepis bardzo dobry. Dzis zrobilam pyychota. Trochę popraniny przy lepieniu kulek jest ale warto... ja jeszcze do srodka kazdej kuleczki wlozylam migdala. Ahh niebo w gebie. Bardzo polecam przepi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDzień dobry :)
OdpowiedzUsuńA mogę prosić o podpowiedź co do ilości wiórków kokosowych?opakowania są różne a ja nie jestem zbyt dobra w gotowaniu;)
Pozdrawiam
Minimum 150 g. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńHm ten przepis muszę wypróbować, wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńWszyscy którzy próbowali, byli zachwyceni. Pozdrawiam i smacznego życzę :)
Usuń