wtorek, 16 kwietnia 2013

Gerbaud

Węgierskie ciasto, na które przepis znalazłam w jakiejś zapomnianej gazecie.Nie będę pisać w jakiej, gdyż mam  tylko sam przepis, a nie nazwę gazety. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego, ale w smaku bardziej przypomina ciasto kruche.







Ciasto:

  • 45 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 4 dag drożdży 
  • 1 szklanka śmietany(u mnie 18%)
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Masa:
  • 3 szklanki dżemu morelowego- ja użyłam powideł śliwkowych
  • 30 dag mielonych orzechów włoskich
  • 40 dag cukru- proponuję zmniejszyć o połowę
Polewa:
  • 1 szklanka wody
  • 30 dag cukru 
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Mąkę przesiewam, dodaję margarynę i razem rozcieram. Odkładam jedną grudkę masła z mąką, którą użyję później do zrobienia polewy.  W kubku dokładnie mieszam śmietanę,żółtka, cukier, sól i drożdże i wlewam to do mąki z masłem. Starannie wyrabiam ciasto i dzielę na trzy części. Rozwałkowuję pierwszą część ciasta układam w blaszce 35x35 cm. W razie konieczności wałkiem dociągam ciasto do wymiarów blaszki. Dżem, orzechy i cukier mieszam razem i połową tej masą smaruję wyłożone na  blasze ciasto. Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, układam na masie, wykładam pozostałą część masy i przykrywam trzecim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Gotowe odstawiam na 2 godz do lodówki, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp.180-200'C i wstawiam ciasto na 30 min. Upieczone wygładzam delikatnie wierzch za pomocą wałka by pozbyć się pęcherzyków powietrza i odstawiam. W garnuszku gotuję wodę z cukrem do czasu, aż syrop będzie sklejał palce. Dodaję kakao, zestawiam z ognia  i dorzucam odłożoną grudkę masła. Polewę studzę i polewam wierzch mojego ciasta. Odstawiam na całą noc i gotowe.




14 komentarzy:

  1. wygląda cudownie, chętnie bym wchłonęła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je ale dawno temu..jest pyszne..

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zgadza się:) Do tego stopnia, że musiałam sprawdzić jak smakuje i nie zawiodłam się:)

      Usuń
  4. Znowu same smakołyki jak tu nie spróbować oj nie widze mojej diety same pysznosci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuje dietę od poniedziałku do piątku, a weekend przeznacz na pieczenie ciasta:) Pozdrawiam Alicio:)

      Usuń
  5. Wygląda tak soczyście i apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. http://midhunlaltronair.blogspot.in/

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie - 40 dag drożdży? to bardzo dużo. Czy nie dają potem w smaku takiego dziwnego drożdżowego posmaku? Pytam ponieważ mam ochotę je zrobić ale ta ilość drożdży mnie trochę powstrzymuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdziłam przepis i 40 dag to jest mąka, a drożdży jest 4 dag czyli około pół paczki. Proszę uważniej czytać, na pewno nie będzie czuć tych drożdży :) Pozdrawiam serdecznie :) I smacznego życzę :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...