Na sobotnie, czy niedzielne popołudnie przy kawce lub w gronie znajomych, polecam pyszne rafaello na biszkopcie, które "chodziło" za mną już od ładnych kilku tygodni. Ale jak to w życiu bywa, nie zawsze co zaplanowane - zostaje zrealizowane. A dziś i owszem:) Upiekłam pyszność i podzielę się z Wami tym specjałem:)
Biszkopt:
Masa:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Masa:
- 500 ml kremówki
- 2 opakowania białej czekolady
- 3 ,,Śnieżki"
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1 szklanka gorącej wody
- 200 gram wiórek kokosowych
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenie Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę przez ok 35 min. Wyjmuję i odstawiam by przestygło.
Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. zestawiam z ognia i studzę. Galaretkę wsypuje do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam by wystygła.
Do zimnej masy czekoladowej wsypuję ,, Śnieżki" i ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez 10 min. gdy masa podwoi swoją objętość dolewam po łyżeczce zimną galaretkę nie przerywając ucierania. Wsypuję ok 150 g wiórek kokosowych, dokładnie wymieszam i wykładam masę na upieczony i wystudzony biszkopt. Pozostałymi wiórkami posypuję wierzch ciasta i całość wstawiam do lodówki na jakieś 2 godz.
Smakowicie wygląda :) ja mogę tylko popatrzeć :) ale jak tylko skończy mi się dieta wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńPolecam!!! Jest przepyszne
Usuńzjadłabym.. szkoda, że nie leży w mojej lodówce :(
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie by skorzystać z przepisu:) Robi się bardzo szybko. Pozdrawiam
UsuńZ powodu dodania do kremu galaretki cytrynowej krem jest lekko kwaskowy jakby śmietana była skwaśniała. Polecam po prostu samą żelatynę. Może i nie doda nic do smaku, ale co ważniejsze - nic nie popsuje.
OdpowiedzUsuńA ogólnie to ciasto spoko.
Jestem pod wrażeniem, że w takiej ilości słodyczy, ktoś w ogóle wyczuł smak galaretki cytrynowej. Przyznam się, że ja jej tam nie wyczuwam.
UsuńPo za tym dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie pozdrawiam :)
najlepsze ciacho na świecie!! pyszności!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto! jest genialne!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda po prostu fantastycznie!
OdpowiedzUsuń