Ostatnio dni stały się dużo cieplejsze, a sezon truskawkowy w pełni, to trzeba korzystać z okazji. Moja propozycja na ochłodę to granita truskawkowa. Po prostu ambrozja. A do tego nie wymaga wielkiego nakładu pracy, nawet zapracowani mogą sobie przygotować orzeźwiając mus w kilka minut. Jedynie oczekiwanie się trochę dłuży, ale nie ma nic za darmo:)
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 kg świeżych truskawek
Wykonanie:
Truskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera. Cukier z wodą gotuję kilka minut i studzę. Wszystko razem miksuję przez chwilę na delikatny mus. Przekładam do miseczki i wstawiam na 4-6 godz do zamrażalnika. co godzinę wyjmuję mus i mieszam delikatnie widelcem, tak by kryształki lodu się nie rozbiły. Gotową granitę przekładam do szklaneczek i deser gotowy do konsumpcji. Jeżeli rozpuszcza się zbyt szybko proponuję użyć słomki .
I jaka ochłoda na upalne dni. Też mam truskawki od wczoraj...ale chyba będą naleśniki.
OdpowiedzUsuńTo czekam na nowy post Elu:)
Usuńmuszę zrobić dzieciakom :) będą zachwycone :)
OdpowiedzUsuńNa pewno:) Moje były wniebowzięte takim deserem:)
OdpowiedzUsuńCześć Beatko, nominuję Twój blog do nagrody Liebster Blog Award :). Szczegóły na moim blogu http://choochla.blogspot.com/. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBeatko, a tak kilka kropelek promilli ? dla dorosłych wyłącznie wzmocniło by ten orzeźwiający i kuszący deser.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oj, na pewno, Bożenko:) Świetny pomysł
UsuńJeszcze jeden fajny przepis na wykorzystanie truskawek.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńidealna na lato
OdpowiedzUsuńNapisałaś "'Truskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera.'' a jak nie mam blendera??? to co wtedy ?
OdpowiedzUsuńA wtedy traktuję je tłuczkiem do ziemniaków i dodatkowo przecieram przez sito i mamy masę podobną jak przy użycie blendera. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :D na pewno wypróbuje :)
Usuń