Moja dynia w końcu urosła, no może nie była jeszcze całkiem taka olbrzymia, ale była już piękna i żółciutka jak słoneczko. Nie potrafiłam dłużej opierać się pokusie i poszłam do ogrodu i ją zerwałam. Faktycznie, była dość sporych rozmiarów, więc została podzielona na kilka części z których powstały różne potrawy. Jedną z nich są właśnie racuchy, na które przepis znalazłam tutaj. Delikatne, mięciutkie i bardzo smaczne.
Składniki:
- 1/4 dyni
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Dynię myję, obieram a miąższ ścieram na tarce o drobnych oczkach. Wbijam jajka, dodaję cukier do smaku i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewam olej i kładę łyżką niewielkie placki ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażę na rumiano z obu stron. Osączam na ręcznikach papierowych i posypuje cukrem pudrem.
No proszę, ja też dzisiaj robiłam racuszki, ale tradycyjnie , drożdżowe, dynie uwielbiam pod każdą postacią, racuszki na pewno wysmienite.
OdpowiedzUsuńPolecam Bożenko. Są wyśmienite, puszyste i bardzo delikatne.
UsuńBeatko...a dodaj następnym razem odrobinę mielonych goździków. Zobaczysz jak świetnie do siebie pasuję.
OdpowiedzUsuńMyślałam o goździkach, ale musiałam sprawdzić, czy w ogóle posmakują moim ,,potworkom ciaasteczkowym" :D Dodam następnym razem i zobaczy się :)
Usuńgoździki są dobre jak kogoś boli ząb a do placków troszkę cynamony :) hr...............
OdpowiedzUsuńOkey, będzie i cynamon :)
UsuńSię nie znasz...goździki są stworzone dla dyni...jak pięść do oka. :D
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRobilam wszelakie placuszki dyniowe wielokrotnie i trzeba przyznac, ze dynia sprawdza sie w nich znakomicie!
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl
Mojej familii także bardzo posmakowały.
Usuń