środa, 16 października 2013

Piernik z dynią

Przeglądałam blog-Zufikowo i natknęłam się na przepis na piernik z dodatkiem dyni. Postanowiłam sprawdzić w praktyce jak to ciasto smakuje i po raz kolejny Zuzka mnie nie zawiodła. Ciasto jest puszyste, pięknie wyrasta i nieziemsko smakuje. Po mimo zmniejszonej ilości cukru i tak jest bardzo słodkie i to jedyny minus (pominąć posypanie ciasta kakao z cukrem pudrem :D)
Zuziu, dziękuję za wspaniały przepis :)


Składniki:
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka puree z dyni
Dodatkowo:
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę, sodę,sól, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika mieszam razem w jednej misce. Jajka, cukier, olej i mleko i puree z dyni mieszam widelcem w drugiej misce. Potem mokre łącze z suchymi mieszając łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 40 min. Upieczone wyjmuję i zostawiam by odpoczęło. Przekładam na deskę i posypuję wierzch kakao wymieszanym z cukrem pudrem.






13 komentarzy:

  1. uwielbiam pierniki i zawsze dodaję więcej przyprawki piernikowej aby mocniej pachniały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na święta jak znalazł. Puree z dyni w słoiku,dodam resztę i gotowe.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja mam siedzieć do popołudnia z jęzorem na brodzie?:(
    Tak gmeram w głowie i nie wiem co zrobię, a muszę coś zrobić. Mieszkam w sąsiedztwie cmentarza, a o tej porze roku...wiecznie ktoś przyjeżdża na groby i zahacza o nasz dom. Nie ma zmiłuj.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wzbogacony piernik dynią, zwykle dodaję powideł śliwkowych, pomysłowa alternatywa do tradycyjnych pierników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo widzisz, Bożenko, ja także lubię eksperymentować w kuchni. Czasem skutek jest odwrotny do zamierzonego, ale, ten przepis to był strzał w dziesiątkę :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Ciasto będzie smaczniejsze jak będziemy wypiekali w piekarniku opalanym drewnem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj upiekłam i zapisuję w kajecie - będzie gościć jeszcze niejeden raz. Mimo, że słodki zrobiłam mu lukier z aromatem pomarańczowym i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową. Nie tylko smakuje, ale jeszcze wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...