Przeglądałam blog-Zufikowo i natknęłam się na przepis na piernik z dodatkiem dyni. Postanowiłam sprawdzić w praktyce jak to ciasto smakuje i po raz kolejny Zuzka mnie nie zawiodła. Ciasto jest puszyste, pięknie wyrasta i nieziemsko smakuje. Po mimo zmniejszonej ilości cukru i tak jest bardzo słodkie i to jedyny minus (pominąć posypanie ciasta kakao z cukrem pudrem :D)
Zuziu, dziękuję za wspaniały przepis :)
Zuziu, dziękuję za wspaniały przepis :)
Składniki:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka puree z dyni
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki kakao
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę, sodę,sól, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika mieszam razem w jednej misce. Jajka, cukier, olej i mleko i puree z dyni mieszam widelcem w drugiej misce. Potem mokre łącze z suchymi mieszając łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 40 min. Upieczone wyjmuję i zostawiam by odpoczęło. Przekładam na deskę i posypuję wierzch kakao wymieszanym z cukrem pudrem.
pyszności !
OdpowiedzUsuńDzięki Marto :) Naprawdę smaczne to ciasto. Polecam !!!
Usuńuwielbiam pierniki i zawsze dodaję więcej przyprawki piernikowej aby mocniej pachniały :)
OdpowiedzUsuńTeż dodałam więcej, przez to jest ciemniejszy :)
UsuńNa święta jak znalazł. Puree z dyni w słoiku,dodam resztę i gotowe.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest naprawdę smaczne :)
UsuńI ja mam siedzieć do popołudnia z jęzorem na brodzie?:(
OdpowiedzUsuńTak gmeram w głowie i nie wiem co zrobię, a muszę coś zrobić. Mieszkam w sąsiedztwie cmentarza, a o tej porze roku...wiecznie ktoś przyjeżdża na groby i zahacza o nasz dom. Nie ma zmiłuj.
Nie, Elu :) Możesz upiec sobie piernik z dynią :D
UsuńWzbogacony piernik dynią, zwykle dodaję powideł śliwkowych, pomysłowa alternatywa do tradycyjnych pierników.
OdpowiedzUsuńBo widzisz, Bożenko, ja także lubię eksperymentować w kuchni. Czasem skutek jest odwrotny do zamierzonego, ale, ten przepis to był strzał w dziesiątkę :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńCiasto będzie smaczniejsze jak będziemy wypiekali w piekarniku opalanym drewnem.
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam i zapisuję w kajecie - będzie gościć jeszcze niejeden raz. Mimo, że słodki zrobiłam mu lukier z aromatem pomarańczowym i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową. Nie tylko smakuje, ale jeszcze wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń