Kolejny z moich eksperymentalnych serników, tym razem z domieszką masy kukułkowej z alkoholem. Ja zrobiłam ją sama, ale oczywiście możecie kupić cukierki i je sobie rozpuścić. Tak, czy siak sernik na pewno zaskoczy Was swoim smakiem, którego nie da się porównać z niczym. Moim domownikom tak zasmakował, że zniknął w mgnieniu oka.
Składniki na kukułkę:
Składniki na kukułkę:
- 1/4 kostki masła o wadze 250 g
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 pełna łyżka kakao
- 1 łyżka spirytusu
Masa serowa:
- 1 kg sera na sernik
- 125 g masła
- 3 jajka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Biała polewa:
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki w przypadku zbyt gęstej masy
Wykonanie:
Cukier z wodą karmelizuję, następnie ostrożnie dodaję masło, mieszam do połączenia składników, potem dodaję mleko, kakao i na końcu dolewam alkohol. Masę odstawiam by przestygła.
Masło ucieram z cukrem na puch dodając po jednym całym jajku. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej, następnie dodaję budynie i jogurt naturalny.
Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków.
Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze ok 30-40 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia.
Składniki polewy-oprócz mleka w proszku- podgrzewam aż połączą się ze sobą. Zestawiam z palnika, wsypuję mleko w proszku i mieszam rózgą by nie było grudek. W razie konieczności polewę rozcieńczam słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym.
Polewą smaruję wierz przestudzonego sernika. Całość odstawiam, najlepiej na całą noc.
Beatko podrzuć kawałeczek. Oj zjadłabym kawałeczek tego pysznego ciasta :-)
OdpowiedzUsuńJuż pakuję :)
UsuńSerniczek wygląda pysznie muszę taki upiec :)
OdpowiedzUsuńMoje dzieciaki wciąż się o niego dopominają :) Polecam :)
UsuńPycha! Uwielbiam serniki w każdej postaci <3 :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam Lukas :)
UsuńWygląda i brzmi świetnie, ale to pieczenie przez dwie godziny!
OdpowiedzUsuńza nerwowa jestem na to :D
świetny pomysł Beatko i bardzo chętnie bym go spróbowała :)
Coś za coś, ale przecież możesz spróbować wg własnego przepisu, który ma krótszy czas pieczenia :) Pozdrawiam Reniu :)
UsuńSuper, nie miałam pojęcia, jak sie robi kukułkę, to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńJa także nie, dopóki nie zaczęłam próbować robić cukierki :) Pozdrawiam Natalio :)
UsuńBeatko kusisz kolejnym wspaniałym przepisem. Serniki to moje ulubione ciasta :)
OdpowiedzUsuńMoje także, Krysiu, dlatego ciągłe przeprowadzam eksperymenty z sernikami w roli głównej :)
UsuńZ rana tak kusisz Beatko ;)
OdpowiedzUsuńTroszkę trzeba Martuś:) Do kawki jak znalazł :D Pozdrawiam :)
UsuńBeatko jaka ładna ta Twoja kukułeczka. Już czuję jej smak, a cukierki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam!!! A na spód jeszcze kruche ciasto :) Mniam!!!
UsuńJesteś Beatko prawdziwą królową serników! O takim jeszcze nie słyszałam, czyżby autorski? Wygląda wyśmienicie i pewnie tak samo smakuje. Cieplutko pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewuniu :) Lubię sobie czasem zamieszać w kuchni i tak jakoś samo wychodzi :D Polecam, jest przepyszny!!! :)
UsuńInspirujący blog oraz fajne pomysły :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten blog to naprawdę fajny blog :)
OdpowiedzUsuńChętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog i super przepisy.
OdpowiedzUsuń