Przepis na ten tort powinien był trafić na bloga pod koniec maja, ale dziś dopiero nastąpi debiut tego smakołyku. Tort powstał na urodziny mojej mamy jako prezent - niespodzianka i jako taki trafił do jej rąk:) Był mega czekoladowy, delikatny, aksamitny i bardzo, ale to bardzo puszysty. Dla wielbicieli czekolady nie ma nic lepszego :D Polecam
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 12 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
Mus czekoladowy:
- 2 tabliczki czekolady
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 białka
Lukier plastyczny:
- 75 ml wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki glukozy
- cukier puder
- barwniki spożywcze
Masa maślana:
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 żółtka
Do nasączenia:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- sok z połowy cytryny
- cukier do smaku
- 1 kieliszek mocnego alkoholu
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z kakao i dosypuję do masy jajecznej mieszając łopatką.
Blaszkę o wym 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 35 min.
Upieczony biszkopt wyjmuj na kratkę i zostawiam do wystygnięcia. Zimny kroję na trzy części.
200 ml śmietanki podgrzewam do wrzenia, zalewam połamaną na kawałki czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Białka ubijam na pianę, kremówkę ubijam na sztywno.
Zimną, rozpuszczoną czekoladę miksuję na najwyższych obrotach, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie łączę ją z ubitą kremówką, a potem z pianą z białek.
Składniki na poncz mieszam ze sobą i odstawiam. Nasączam jeden blat biszkoptu, wykładam połowę musu czekoladowego, przykrywam drugim blatem, nasączam i wykładam resztę musu. Nakrywam trzecim blatem, nasączam i wstawiam do lodówki.
Miękkie masło utarłam na puch, Żółtka utarłam z cukrem na parze, następnie połączyłam z masłem i doprawiałam do smaku sokiem z cytryny. Masą posmarowałam wierzch i boki tortu, i ponownie schłodziłam w lodówce.
W gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę, dodaję glukozę i mieszam. Cukier puder dodaję porcjami do uzyskania elastycznej masy. Masę plastyczną dzielę na trzy nierówne części, największą zabarwiłam kakao, mniejszą zabarwiłam barwnikiem czerwonym, a najmniejszą pozostawiłam białą.
Zimny tort obłożyłam czekoladową masą plastyczną z czerwonej zrobiłam kokardę, a z białej różę, która ułożyłam na środku tortu. Dodatkowo z białej polewy zrobiłam ozdobny wzorek na torcie :)
Tak przygotowany tort wstawiam na całą noc do lodówki
ale ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNo jest fajnie. Tez bym sobie zrobiła taki tort czekoladowy.
UsuńCudowny, jak ja dawno tortu nie robiłam a ten Twój jest wspaniały ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justyś :)
UsuńWspaniały torcik, świetny prezencik
OdpowiedzUsuńDziękuję Majeczko :)
UsuńBeatko tak jak pisałam na FB cuuuuudo :)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję Elu i był pyszny!!! :D
Usuńczekolada i ja bardzo się lubimy,piękny torcik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBeatko kochana wspaniały torcik, pozdrawiam kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńWspaniały torcik :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńAle cudo! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć :)
UsuńPrezentuje się elegancko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda imponująco ;)
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki :)
UsuńSuper! W czasach kiedy rządzi zdrowa żywność bez glutenu, cukru itp. takie przepisy i takie blogi lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTort kakaowy z musem czekoladowym :) Dzięki za przepis na pewno sobie coś takiego zrobie bo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńRewelacyjny ten tort. Pozazdrościć tylko takich zdolności :-)
OdpowiedzUsuńTo jest prawie jak z robieniem posągów.
Usuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńNo dokładnie, wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się elegancko :)
OdpowiedzUsuńWygląda super ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuńClick
more information here
tutaj
For more info click here
Weight loss for busy people
czytaj dalej
super ! wuielbiam takie smaki !
OdpowiedzUsuńsuper blog polecam !
OdpowiedzUsuńrewelka! jutro biorę sie za robienie tego!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Z chęcią zrobię taki torcik, wygląda bardzo ładnie. Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda f-e-n-o-m-e-n-a-l-n-i-e!! To co najważniejsze to fakt, że posiada w sobie czekoladę, która jest najlepsza na świecie pod każdym względem:)
OdpowiedzUsuńhejka musze sobie takie zrobic u siebie
OdpowiedzUsuńjeden z lepszych blogów w polsce
OdpowiedzUsuńTeż muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! mniam!
OdpowiedzUsuńWyszedł pięknie.
OdpowiedzUsuń