Skoro na jednym blogu cukinii u mnie dostatek , to na drugim także nie może jej zabraknąć :) Przy okazji wykorzystałam przepis Agnieszki na ciasto z cukinii, na które to miałam chrapkę jakiś czas temu :) Polecam. Ciacho pyszne delikatne i długo utrzymuje wilgoć.
Początkowo miałam jakieś obawy co do ciasta z dodatkiem cukinii, ale niepotrzebnie. Byłam bardzo zadowolona z efektu.
Początkowo miałam jakieś obawy co do ciasta z dodatkiem cukinii, ale niepotrzebnie. Byłam bardzo zadowolona z efektu.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 1/2 szklanka cukru
- 2 szklanki startej cukinii
- 1/2 szklanki oleju
- dżem porzeczkowy
Wykonanie:
Składniki suche wymieszałam razem w jednej misce dodając startą cukinię, w drugiej zaś wymieszałam składniki mokre. Połączyłam wszystko razem. Za pomocą łyżki wymieszałam ze sobą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45-50 minut. Upieczone wystudziłam, przekroiłam na połowę i posmarowałam dżemem porzeczkowym. Gotowe posypałam cukrem pudrem po wierzchu.
Oooo jaki cukiniowy potwór...aż się chce monitor polizać:D
OdpowiedzUsuńdobrze że podano do tego ciasta z cukinii widelczyk - więcej będą mógł skonsumować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, częstuj się :) Smacznego :)
UsuńJak zwykle wyjadacze Ela i Mirosław nie zostawili nic dla mnie:)
OdpowiedzUsuńDla Ciebie Zuziu, specjalny kawałek został :) Pozdrawiam
UsuńJeszcze nigdy nie piekłam ciasta z cukini, zachęciłaś mnie aby go w koncu zrobić
OdpowiedzUsuńMiałam pewne obawy przed próbowaniem, lecz zbędne się okazały. Ciasta smakuje wyśmienicie :)
Usuń