sobota, 15 listopada 2014

Ciasteczka ze skwarek

Czy ze skwarek można upiec ciastka ??? A można, można i to jeszcze jakie!!! Delikatne, niezwykle kruche, po prostu idealne.
Na przepis ten trafiłam przeglądając mój "wiekowy" zeszyt  w poszukiwaniu przepisu na święta i  od razu przypomniałam sobie jak smakowały, po mimo upływu, naprawdę, wielu, wielu lat:) Czytając przepis cofnęłam się w czasie do lat dzieciństwa i oczami wyobraźni zobaczyłam moją babcię i mamę krzątające się po kuchni, ech, dawne czasy, ale bardzo miłe :)
A teraz wracam do czasów obecnych i proponuję Wam przepyszne, przypominające trochę ciasto francuskie ciasteczka ze skwarek 








Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 15 dag skwarek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • cynamon
Wykonanie:
Skwarki przepuszczam przez maszynkę do mięsa,


dodaję do tej masy 1 szklankę mąki. Potem wbijam żółtka i dodaję cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia.

 

Na końcu wlewam mleko i dokładnie wszystko mieszam.


Jeżeli ciasteczka mają być z maszynki, to masę należny przełożyć i wyciskać ciasteczka na blaszkę.
Jeżeli zaś macie zamiar robić ciasteczka wykrawane foremką, należny dosypać drugą szklankę mąki, szybko zagnieść ciasto, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić ciastka, ułożyć na blasze

i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-12 min. Po tym czasie wyjąć, gorące przełożyć na deseczkę.
Składniki na lukier zmiksować, polukrować wierzch ciasteczek i posypać odrobiną cynamonu. 


38 komentarzy:

  1. pewnie, że można i do tego są przepyszne!! bardzo często jadłam u babci, sama o nic zapomniałam, dlatego dziękuje Beatko za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D widzę, że nie ja jedna je jadała, :) Pozdrawiam Reniu :)

      Usuń
  2. Pamiętam Beatko takie ciasteczka robiła babcia mojej koleżanki, a my jej podbierałyśmy skwarki z miski. Cudowne wspomnienia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Też tak robiłyśmy z siostrą, jak moja mama robiła ciasteczka :) Pozdrawiam Elu :)

      Usuń
  3. Nigdy takich nie próbowałam, nawet o nich nie słyszałam, strasznie ciekawy przepis, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora spróbować, pyszne i niezwykle kruche :) Polecam Natalio :)

      Usuń
  4. Ja nie jadłam takich ciastek, ale słyszałam o ich wiele dobrego. W końcu piecze się ciasta z dodatkiem smalcu, dlaczego więc nie upiec ze skwarkami. Z pewnością wypróbuję Twój przepis, bo już czuję, że ciasteczka są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Beatko kiedyś moja babcia robiła i pamiętam ich smak. Pyszne do pochrupania :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wracają wspomnienia jak na nie patrzę! Muszę je przygotować dla moich bliskich, może i oni będą je tak miło wspominać ;)
    Gorąco pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam taką nadzieję, że rodzince posmakują, bo są świetne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Szczerze Beatko- u mnie nie było takiej tradycji na ciastka ze skwarek, ale przetestuję z ochotą i ciekawością. Muszą być kruchutkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weroniko, czekam z niecierpliwością na Twoją opinię o ciasteczkach :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  8. Dawno,bardzo dawn takie ciasteczka piekła moja mama.Niestety nie pamiętam ich maku.Kiedyś takie upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zazdroszczę ciasteczek! Od dawna przymierzam sie do ich zrobienia, jednak nie mam gdzie zmielić skwarek.

    Miło mi również nominować Cię do http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,344806264,title,Liebster-Blog-Award,index.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za nominacje :) Mnie jest również bardzo miło :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Moja ciocia takie kiedyś robiła. Są przepyszne Zapisałam sobie Twój przepis i na pewno wypróbuję. pozdrqawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Beatko, podobne ciasteczka robiła moja kochana Teściowa, bardzo je lubiłam zwłaszcza w kryzysowych czasach.Przypomniałaś mi ich smak. A kursorek ciasteczkowy pasuje jak ulał do łapek ciasteczkowego potwora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bożenko :) Ciasteczka są prze smaczne :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  12. Moja babcia robiła takie- pamiętam z dzieciństwa:) Chętnie przypomnę sobie ten niepowtarzalny smak.. Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mariolu :) Warto czasami "odkurzyć" jakiś zapomniany przepis :)

      Usuń
  13. Pierwszy raz spotyka się z tym przepisem. Intrygujący:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ciasteczka bardzo smaczne, a skwarki niewyczuwalne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Zapraszam do zabawy. :) http://bialaglowka.blogspot.com/2014/11/nominacja-liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po raz drugi zostałam nominowana :) Dziękuję serdecznie :)

      Usuń
  15. Ciekawy przepis, widziałam podobny w zeszycie mamy ale te skwarki brzmią troszkę kontrowersyjnie hihi. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jadłam u mamy koleżanki, pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze nigdy nie piekłam takich ciasteczek, ale ostatnio się naczytałam jakie są pyszne, więc muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, musisz koniecznie wypróbować, gdyż skwarek w ogóle nie czuć :) Polecam :)

      Usuń
  18. Beatko zrobiłam, pyszne i kruchutkie... mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...