niedziela, 26 października 2014

Czekoladowa Pokusa

Dlaczego Czekoladowa Pokusa? A no z tego względu, że nie można się mu oprzeć . Mocna czekoladowe ciasto z masą także czekoladową, posmarowany dżemem i polany polewą. Chyba więcej nie muszę niczego dodawać. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:)



Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 6 jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Masa czekoladowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
Dżem:
  • 1/2 słoika dżemu  z aronii
  • 1/2 słoika dżemu z cukinii
Polewa:
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka ubijam na pianę i odstawiam do lodówki.
Masło ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję do masy jajecznej. Białka wyjmuję z lodówki, za pomocą rózgi do piany ponownie ubijam, aż po wyjęciu rózgi pozostanie na jej końcu szpic z piany, który nie spada.
Dodaję ubite białka do ciasta i łącze ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach 22x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na 20 min, po tym czasie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 25 minut. Upieczone wyjmuję, 


studzę i kroję na dwie części. 


Dżem z aronii i cukinii podgrzewam, przecieram przez sito


 i smaruję oba przekrojone ciasta. 


Budyń gotuje wg przepisu na opakowaniu, do gorącego dosypuję startą czekoladę i  galaretkę i mieszam, aż się rozpuści i połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej,  ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką. 
Na posmarowanym spodzie smaruję masę czekoladową


, przykrywam drugim, posmarowanym blatem ciasta i schładzam w lodówce.


Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku i mieszam, ochładzam do temperatury pokojowej i polewam wierzch mojego ciasta. Całość ponownie schładzam.




Moja Rada:

Składniki na masę muszą mieć prawie taką samą temperaturę inaczej masa może się zważyć, a wtedy musicie zajrzeć do Porad by uratować masę.
Jeśli nie macie dżemu z aronii i cukinii, to idealnym zamiennikiem będą powidła śliwkowe ( moim dzieciakom, dałam do spróbowania połączenia obu dżemów i zgodnie stwierdziły, że smakuje jak śliwkowy :)



30 komentarzy:

  1. Beatko pyszne ciasto!! bardzo lubię podkręcać smak poprzez dodanie dżemu:) porywam kawałek do kawki:)
    Pozdrawiam cieplutko i miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Reniu :) Porywaj i smacznego !!! :0 pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Beatko pyszna propozycja na ciacho :-) moje ulubione smaki. Wygląda pysznie i z chęcią spróbowałabym jak smakuje :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho wygląda jak.....dwie pokusy. :) Chyba muszę Beatko u Ciebie poszperać. Teraz na pierwszego muszę upiec ze cztery blachy ciasta, taki urok mieszkania w sąsiedztwie cmentarza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przejmuj się Elu, ja tez będę miała gości :) Pieczenie nieuniknione :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. wow..ale kuszące ciasto...muszę zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolady nigdy nie odmówię. Żadne ciasto czekoladowe nie może sobie obok mnie poleżeć. Muszę spróbować choćby kawałek. Twoje ciasto też mnie tak kusi, kusi..., bo jest pokusą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, ależ efektowne ciacho, pracochłonne, ale efekt szałowy, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było z nim troszkę zabawy, przyznaję, ale za to potem jaka satysfakcja :) Pozdrawiam Natalio :)

      Usuń
  7. Prawdziwa pokusa :) ciacho wygląda obłędnie i aż strach wyobrażać sobie jak smakuje :) bomba :) na jednym kawałku na pewno się nie skończy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Justyś :) Trudno się zatrzymać na jednym kawałku :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Rzeczywiście trafna nazwa, bo bardzo kuszące ciacho

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis wygląda bardzo smakowicie, tylko ze masa jest chyba cytrynowa, nie czekoladowa (i dobrze) :) Na przyszły weekend będzie mój :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytrynowo-czekoladowa, tylko zapomniałam dopisać że dodałam dwie łyżki startej gorzkiej czekolady :)

      Usuń
  10. Patrząc na zdjęcie na stronie głównej od razu widać jest dlaczego jest to pokusa a w dodatku czekoladowo - następny przepis zabieram do wypróbowania - dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe, czy to również będzie smakowało, przyznaję, że jest dość trudne w wykonaniu :)

      Usuń
  11. Świetny wypiek a czekoladowe ciasta zawsze pyszne

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja się wzbraniać przed taką pokusą nie mam zamiaru- wygląda cudownie- prawdziwie kusi, a i przypuszczam, że nie można poprzestać na jednej porcji;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Beatko, ale kusisz czekoladowo! pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuje za odwiedziny i miłe komentarze :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Beatko piękne ciasto :) idealne na teraz i na święta też się sprawdzi :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...