Może nie na czasie, ale na pewno jeszcze nie raz się przyda.
Tort zrobiłam, na komunię mojego syna i zachwycił wszystkich gości. Puszysty biszkopt i niesamowicie smaczna masa na bazie serka mascarpone z borówką amerykańską to jest to! Nie za słodki, lekki, po prostu pyszny.
Składniki:
Masa:
Tort zrobiłam, na komunię mojego syna i zachwycił wszystkich gości. Puszysty biszkopt i niesamowicie smaczna masa na bazie serka mascarpone z borówką amerykańską to jest to! Nie za słodki, lekki, po prostu pyszny.
Składniki:
- 7 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
Masa:
- 1 kg serka mascarpone
- 500 ml śmietany krenowej 36%
- 500 g borówki amerykańskiej
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Poncz:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 2 łyżki cukru
- alkohol do smaku
Do dekoracji:
- 500 ml śmietany kremowej 36%
- 2 opakowania zagęstnika do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- barwniki spożywcze
- koraliki cukrowe
- polewa czekoladowa
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie. ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty.
Herbatę mieszam z cukrem i alkoholem i nasączam spód ciasta.
Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz serem mascarpone. Połowę borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam na nasączonym spodzie biszkoptowym i formuję łopatka na kształt księgi. Przykrywam drugim blatem, łopatka formuję wgłębienie na środku księgi, nasączam ponczem i odstawiam by masa stężała.
Śmietanę do dekoracji ubijam na sztywno dodając zagęstnik z cukrem pudrem, następnie dodaję sok wyciśnięty z połowy cytryny i wykładam 2/3 masy na wierzch tortu. Rozsmarowuję na górze oraz bokach. Resztę masy dziele na części, zabarwiam, przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam dekoracje. Polewą robię napisy. Całość odstawiam do lodówki.
Beatko dobrych przepisów nigdy dość,tort można przecież inaczej ozdobić :D
OdpowiedzUsuńTakże jestem tego zdania :) Pozdrawiam Reniu :)
UsuńTort piękny, okazały i na pewno smaczny. Ale zdolna jesteś, Beatko! Pozdrawiam Cię serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu, a masa zrobiła furorę :)
UsuńWspaniały torcik. Uwielbiam połączenie serka mascarpone ze śmietaną :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Potwierdzam, masa -niebo w gębie :)
UsuńWyszedł piekny, na pewno był pyszny
OdpowiedzUsuńDziękuję Majeczko :) Oj, był, bardzo pyszny :D Pozdrawiam :)
UsuńŚwietny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam :)
UsuńWiecie jak to się nazywa? TALENT! Piękne, podziwiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńNie dziwie się Beatko że goście zachwyceni sam wygląd rewelacja, a co dopiero go skosztować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Eluś :) Masę polecam nie tylko do tortu, jest odlotowa :D
UsuńBardzo apetycznie się prezentuje - fajne kolory :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBeatko wspaniały torcik od kochającej mamy dla syna. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję Weroniko :)Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńBardzo fajny tort - brawa za takie umiejętności. Te zdobienia - piękne. Pewnie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSuper tort :) zrobię taki dla wnuka !
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Będzie mi bardzo miło :) Smacznego życzę :)
UsuńTort bardzo smaczny, wykorzystałem na urodziny syna:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I cieszy mnie to, że tort smakował :) pozdrawiam :)
UsuńBeatko torcik cudowny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :)
UsuńBeatko , na pewno się przyda, bo przepis może posłużyć do tortu o różnej tematyce, to zależy od formy i dekoracji. Pycha masa, uwielbiam z mascarpone i jagodami
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak Bożenko :) A z tą masą to smakuje obłędnie :)
UsuńWspaniały Beatko :) to prawdziwe cudo :) Na pewno kiedyś wykorzystam :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło, jeśli napiszesz, jak smakował :)
UsuńJaki jest orientacyjny koszt przygotowania tortu?
OdpowiedzUsuńSądzę, że około 100 zł. Pozdrawiam :)
UsuńWow, wygląda po prostu bajecznie, gratuluję talentu, ja bym takiego cuda nie wyczarowała, super:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To bardzo miłe :)
UsuńSuper tort, szkoda, że ja już po komunii:)
OdpowiedzUsuńMoże być na inną okazję :) Wystarczy zmienić dekorację:D Pozdrawiam :)
UsuńJestem przekonana, że z takim pysznym ciachem impreza musiała być udana :)
OdpowiedzUsuńMoja Droga, będzie mi bardzo miło jeśli weźmiesz udział w konkursie organizowanym na moim blogu: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,350874192,title,Z-Soti-przez-Japonie-KONKURS,index.html
Była, była :D Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńDzięki za przepis - od niedawna uwielbiam wszelkie słodkości z serkiem mascarpone - są takie dobre. Gratuluje zdolności - ładnie Tobie wyszły kolory i zdobienia tortu, a wiem, ze to nie łatwe.
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za odwiedziny i komentarz :) Smacznego życzę i pozdrawiam cieplutko :)
UsuńTort świetny, znasz się na fachu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to bardzo miłe :)
UsuńSuper, ale szkoda, że już od dłuższego czasu nic nie pisałaś :(
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Właśnie przymierzam się do napisania posta i planuję come back :D Tylko muszę mieć extra przepis (czyt, mega pyszny :)
Usuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuń