czwartek, 17 września 2015

Zebra

Witajcie, kochani, ponownie :) mam nadzieję, że choć trochę stęskniliście  się za mną :D
Wiem, nie było mnie tu dość długo, ale nie była to planowana przerwa. Powiem tylko, że życie nas nie rozpieszcza i w najmniej oczekiwanym momencie dostajemy pstryczka w nos. W moim przypadku też tak było i bardzo trudno jest mi jeszcze się z tym pogodzić, ale mimo wszystko postanowiłam spróbować do Was  wrócić. Czy na stałe? Nie wiem, ale wiem, że jeśli nie spróbuję to się tego, po prostu,  nie dowiem.
 Tak więc zapraszam was na przepyszne, i troszkę już zapomniane, dwukolorowe  ciasto o wdzięcznej nazwie Zebra. Nie piekłam go już tak długo, że zapomniałam, jak cudownie smakuje:) Polecam !



Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszenną
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dolewam cienkim strumieniem olej, a następnie mleko o temperaturze pokojowej.


Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję do masy jajecznej.
Gotowe, dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję kakao, 


do drugiej zaś mąkę. 


Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i na środek wykładam trzy łyżki masy jasnej, a na jasną-trzy łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania obu rodzai ciast. 


Piekarnik nagrzewam do 170°C-180°C i wstawiam ciasto na 40-50 min do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję, odstawiam na 10-15 min, następnie wyjmuję z tortownicy i odstawiam by całkowicie ostygło.




27 komentarzy:

  1. Beatko ciasto wyśmienite :) uwielbiam Zebrę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie Beatko, że już jesteś. I mam nadzieję że nie znikniesz.
    Ciastem się częstuję, bo znam jego smak. Upiekłaś rewelacyjnie zebrowate ciasto :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja także, ale tak dawno nie piekłam, że zapomniałam, jak smakuje. A jest przepyszne !!! :) Pozdrawiam Małgoś :)

      Usuń
  4. Uwielbiam ten rodzaj ciasta, najlepiej w towarzystwie kubka gorącej kawy z mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak, do kawy jest niezastąpiona :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  5. Ciasto mojego dzieciństwa, ale mi nigdy takie ładne paski nie wychodziły, a Tobie wyszły świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Także delektowałam się tym ciastem, gdy byłam małą dziewczynką :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Zebra to pysznie i uniwersalne ciasto. Uwielbiam je:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się :) Moja rodzina, także uwielbia to ciasto :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. W sumie to przepis na zebrę jest całkiem przyjazny:-) może skuszę się, żeby samej coś upiec:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już wczoraj pisałam, że....jakbyś mi nie przemykała na FB to bym puściła za Tobą list gończy :)) A nie skończyłam bo coś piz....i prąd wyłączyli.
    Ciacho zebra to jest jedno z tych na widok którego robi się łał... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak myślałam, Elu i stwierdziłam, że moja podobizna lepiej niech zostanie w jednym miejscu, więc postanowiłam powrócić do blogosfery:D A zebra bardzo nam smakowała :)

      Usuń
  9. zebra to moje ukochane ciasto- robi sie szybko,zawsze się udaje i wszystkim bardzo smakuje:)
    trzymam kciuki, żeby sie wszytko poukładało, ale los lubi nam dawać kopniaki, oj lubi:(
    miłej niedzieli Beatko, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciacho Beatko. Dla mnie to ciasto z dzieciństwa. Moja ciocia potrafiła je piec nawet co drugi dzień :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię Twojej cioci, bo ciasto jest bardzo smaczne :)

      Usuń
  11. Bardzo ładnie wyglądający wzór :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To jest ciasto mojego dzieciństwa :) Moja mama robiła zawsze murzynka i zebrę - i mam do tych ciast ogromny sentyment. Chyba się nie obrazisz, jak powiem, że zabieram Ci jeden kawałek ciasta ? ;) Po prostu nie mogę się oprzeć :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się, pewnie, że się nie obrażę :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. super wyszła :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...