Jak uratować zważoną masę?
Jak ubić białka na sztywną pianę
Co zrobić by jabłka nie ciemniały
Ciasto biszkoptowe
- Naczynie z masą, która nam się zważyła, należy ustawić na garnuszku z gorącą wodą i ucierać mikserem na najmniejszych obrotach, do czasu, aż wszystkie składniki połącza się ze sobą.
Jak ubić białka na sztywną pianę
- Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, do czasu aż masa będzie lśniąca.
- Naczynie odwracamy do góry dnem, jeśli białka są dobrze ubite, to trzymają się naczynia.
- Odstawiamy na kilka minut - ja w tym czasie przygotowuję resztę ciasta
- Ponownie ubijamy rózgą do piany, do czasu, aż na jej końcu utworzy się tzw. sopelek, który nie spada samoistnie, wtedy białka są idealnie ubite.
Co zrobić by jabłka nie ciemniały
- Jabłka po obraniu i skrojeniu należny skropić sokiem z cytryny, wtedy nie ściemniają.
Ciasto biszkoptowe
- Aby biszkopt ładnie nam wyrósł, należny białka ubijać schłodzone na najwyższych obrotach
- Obroty zmniejszyć co najmniej o połowę i dodawać resztę składników
- Mąka powinna być przesiana.
- Piekarnik powinien być nagrzany.
- Ciasto nie powinno czekać, tylko należny od razu je wstawić do piekarnika
Aby sernik ładnie wyrósł:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, czyli powinny naszykowane co najmniej 3 godziny przed planowanym pieczeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.