Kolejne z moich "odkurzonych" ciast, które leżakowało sobie przez wiele lat i nikt o nim nie pamiętał. Pewnie po to, by mogło nabrać mocy:) Aż do teraz. Naprawdę, godne polecenia. Zrobione, zjedzone i polecone. A co najważniejsze szykuje się go w ciągu pięciu minut.
Mam tylko nadzieję, że tym razem nie pominę żadnego składnika. Nie tak jak to było w poprzednim poście, za co przepraszam
Składniki:
Polewa:
Wykonanie:
Wszystkie składniki suche wsypuję do miski i mieszam. Osobno mieszam składniki płynne. Wszystko łączę ze sobą, przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w 160'C
Składniki polewy rozpuszczam w rondelku i smaruję jeszcze ciepłą moje przestudzone ciasto.
Mam tylko nadzieję, że tym razem nie pominę żadnego składnika. Nie tak jak to było w poprzednim poście, za co przepraszam
Składniki:
- 2 szklanki mąki- pół na pół krupczatka i poznańska
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżeczek kakao
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 1 szklanka oleju
- 1/2 litra kefiru
- 1 szklanka mieszanki bakaliowej
Polewa:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki suche wsypuję do miski i mieszam. Osobno mieszam składniki płynne. Wszystko łączę ze sobą, przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w 160'C
Składniki polewy rozpuszczam w rondelku i smaruję jeszcze ciepłą moje przestudzone ciasto.
Mniam - wygląda pysznie i być może na weekend zastosuję :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę gorąco polecam. Jedno z najlepszych ciast, bez dodatku masy, jakie jadłam:)
UsuńBeatko, dziekuję za takie miłe słowa o moim "przydasiowym" blogu. A co do ciasta to Martik (córka) często piecze na kefirze lub maślance, bo takie ciasta zawsze wychodzą puszyste.
OdpowiedzUsuńZgadzam się z jej opinią:) Jak pisałam wcześniej, to jedno z lepszych ciast jakie udało mi się znaleźć i przetestować:)
OdpowiedzUsuń