Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktów, które ona może spożywać. Ponieważ może jeść biszkopty, nabiał , galaretki i owoce to postawiłam na sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z owocami w żelu, oczywiście domowej roboty. Wyszło bardzo smaczne połączenie. Polecam
Białka ubijam na sztywną pianę, na przemian dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Mąkę przesiewam przez sito i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok 30 min. Upieczone wyjmuję i studzę.
Galaretki mieszam z żelatyną i rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam by galaretka osiągnęła temperaturę pokojową.
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier, chwilę miksuję. Zmniejszam obroty miksera do minimum i dodaję porcjami trzykrotnie zmielony twaróg lub ser wiaderkowy.
Do gotowej masy cienki strumieniem wlewam zimną galaretkę. Masę serowa wylewam na upieczony spód biszkoptowy i schładzam w lodówce, aż całkowicie stężeje.
Jagody zasypuję cukrem i odstawiam na kilkanaście minut, aż puszczą sok. Podgrzewam na gazie i do wrzących dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z woda. Chwilę gotuję i zestawiam z ognia. Następnie wsypuję łyżkę żelatyny i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Gotowe ciasto wyjmuję z lodówki, układam po kawałku na talerzykach i polewam przestudzoną frużeliną jagodową.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 1/2 szklanki cukru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka żelatyny
Frużelina jagodowa:
- 500 g jagód
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, na przemian dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Mąkę przesiewam przez sito i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok 30 min. Upieczone wyjmuję i studzę.
Galaretki mieszam z żelatyną i rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam by galaretka osiągnęła temperaturę pokojową.
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier, chwilę miksuję. Zmniejszam obroty miksera do minimum i dodaję porcjami trzykrotnie zmielony twaróg lub ser wiaderkowy.
Do gotowej masy cienki strumieniem wlewam zimną galaretkę. Masę serowa wylewam na upieczony spód biszkoptowy i schładzam w lodówce, aż całkowicie stężeje.
Jagody zasypuję cukrem i odstawiam na kilkanaście minut, aż puszczą sok. Podgrzewam na gazie i do wrzących dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z woda. Chwilę gotuję i zestawiam z ognia. Następnie wsypuję łyżkę żelatyny i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Gotowe ciasto wyjmuję z lodówki, układam po kawałku na talerzykach i polewam przestudzoną frużeliną jagodową.
Wiesz co Beatko...u mnie wczoraj też był twaróg i jagody, ale w pierogach. :D
OdpowiedzUsuńElu, to się zmówiłyśmy na ser z jagodami :) Równie smaczne danie zaoferowałaś :) Buziaki :*
UsuńPierogi to kalorie. Nie no żartuję, też wczoraj jadłam pierożki. Z truskawkami. A ten sernik to niewiem, narazie zachowam, może się skuszę.
UsuńPysznie wygląda
UsuńOj tak :)
Usuńnaszła mnei ochota na pierogi z jagodami :)
UsuńMam nadzieję, że u mnie też dobrze wyjdzie jak należy. Z chęcią sprawdzę u siebie osobiście.
Usuńoo pysznie tu ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/
Dziękuję :) Polecam, ciasto bardzo nam smakowało :)
UsuńJa już wypróbowałam i wydaje się być bardzo dobry.
UsuńChętnie zjadłabym taką porcję pysznego serniczka :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńNo wygląda bardzo dobrze. Fajnie, że są tu szczegóły jak zrobić.
UsuńAleż bym zjadła, świetnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńNiesamowicie, smakowicie wygląda chętnie bym spróbowała i się podelektowała ;)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek kochana:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńBeatko ale wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńSernik na zimno - uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda oszałamiająco! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńSernik musi być przepyszny! Zdecydowanie muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakował :) polecamy :D
UsuńUwielbiam serniki na zimno, a takiego przepisu jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :)
Zapraszam do mnie
https://slodkiedoslodkiego.blogspot.com/
Aż się chce spróbować takich słodkości. Świetny przepis! :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy smak i wyglad :)
OdpowiedzUsuńsmakuje obłędnie !
OdpowiedzUsuńBardzo dobry blog i fajny wpis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Czy żeby zrobić taki sernik będzie mi potrzebny blender? Jeśli tak to może podpowiecie mi, który z tych https://duka.com/pl/agd/blendery będzie najlepszym wyborem? Ja niestety za bardzo nie znam się na takim sprzęcie...
OdpowiedzUsuńale super tutaj jest polecam !
OdpowiedzUsuńSuper wpis! A co powiecie o tabletkach Slimberry?
OdpowiedzUsuńjak zastąpić blender? wystarczy widelec?
OdpowiedzUsuńSmakuje idealnie! A dzięki temu przepisowi bardzo łatwo jest gotować ten sernik.
OdpowiedzUsuńOoo wygląda przepysznie, i pewnie też tak smakuje.Sernik to najlepsze ciasto jakie może być, jestem jego miłośniczką!Muszę wypróbować jak najszybciej tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńwygląd i smak ciekawy
OdpowiedzUsuńmniam! wygląda świetnie, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki na zimno. Moja rodzina pochłania je w hurtowych ilościach szczególnie w słoneczne dni.
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda bardzo ciekawie. Chyba go dzisiaj wypróbuję tym bardziej, że wczoraj dostałam od rodziców własnoręcznie zbierane jagody, a frużelina jest jedną z moich ulubionych opcji na ich przyrządzenie.
Trzymajcie kciuki za powodzenie. Jutro podzielę się pewnie efektami.
Ale już dzisiaj wiem, że będzie smacznie. Dzięki za przepis.
Super przepis do wypróbowania. Dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam sernika na zimno na biszkopcie. Na pewno nie omieszkam spróbować ;) Bardzo ciekawy ten przepis. Moja rodzinka na pewno będzie zadowolona z połączenia takich smaków. Dzieci wprost uwielbiają frużelinę, ale jagodowej jeszcze nie jadły. Pewnie wniesie fajną świeżość do tego ciacha. Lecę piec!
OdpowiedzUsuńFajny przepis, sernik wygląda przepysznie. Mam nadzieje, ze uda mi sie zrobic cos podobnego :)
OdpowiedzUsuńJagody smakują cudownie, zastanawiam się tylko co gdyby zastąpiła je borówka. Myślę, że również dodała by smaku i ciekawego wyglądu.
OdpowiedzUsuńObowiązkowe "na zimno" :) Bardzo oryginalne!
OdpowiedzUsuńA stosowała może Pani kiedyś takie toppery do ciast? https://congee.pl/pol_m_PRZYJECIA_RODZINNE_I-KOMUNIA-SWIETA_TOPPERY-I-DEKORACJE-TORTU-15778.html
OdpowiedzUsuńTrochę poza tematem, ale może polecicie czy to ładnie wygląda czy nie?
This is a massive and an very interesting write to check out on this massive website. Never post any replies only now just could not resist
OdpowiedzUsuńThis is a massive and a very interesting post to check on this awesome site! Almost never post any feedback but now i just did not resist
olansi luftreiniger
Mniam!! Wygląda rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis!!
OdpowiedzUsuńЛюбая операция на hydra2web com гарантирует покупателям высочайшую степень защиты. Защищенная закупка проходит главным образом в сети даркнет. Множество людей догадываются о проекте Gidra, во всяком случае войти на него особенно непросто. Клиенту необязательно подвергать себя убыткам, совершая договор у реализатора товара.
OdpowiedzUsuńRewelka. Moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie nie miało prawo się nie udać! Spód biszkoptowy, delikatna masa serowa i ta owocowa frużelina muszą tworzyć niesamowite ciasto. Wspaniałe rozwiązanie na rzecz rodzinnej słodkiej chwili. Dzięki za inspirację! 🍰
OdpowiedzUsuńFrużelinę ciężko kupić.
OdpowiedzUsuńSernik na zimno z biszkoptowym spodem i owocami w żelu brzmi jak świetny wybór, zwłaszcza przy ograniczeniach dietetycznych! Z pewnością taki deser będzie nie tylko pyszny, ale także bardzo efektowny. Podczas przygotowywania tego sernika przydadzą się różne akcesoria AGD, które ułatwią proces. Na przykład, mikser do ubijania białek i śmietany, a także blender do dokładnego zmielenia twarogu.
OdpowiedzUsuńSernik na zimno z owocami to doskonały pomysł, zwłaszcza gdy trzeba dostosować się do diety! Twój przepis wygląda naprawdę apetycznie, a połączenie biszkoptu z serową masą i frużeliną jagodową brzmi rewelacyjnie. Lubię, że wykorzystujesz zdrowe składniki, które są odpowiednie dla Twojej córki.
OdpowiedzUsuń