wtorek, 9 kwietnia 2013

Francuskie "cukiereczki"







Składniki:

  • 300 g gotowego ciasta francuskiego ( 1 opakowanie)
  • 1 opakowanie orzechów laskowych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto rozmrażam, najlepiej na noc, na najniższej półce w lodówce. Rozwijam i  kroję  w prostokąty o szer.5 cm i dł. 10 cm. Orzechy mielę i podprażam na gorącej patelni. Przekładam do miseczki, dodaję cukier, miód, cynamon i białka. Mieszam, aż  wszystkie składniki połączą się ze sobą. Masę orzechową nakładam na środek pierwszego prostokąta, przykrywam drugim, brzegi smaruję rozmąconym żółtkiem i sklejam oba prostokąty ze sobą. Końce ciastek zawijam jak papierek od cukierka.  Blachę opłukuję zimną wodą i układam na niej ciastka. Wierzch ciastek smaruję żółtkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230'C na 10-12 min. Gorące zdejmuję z blachy i posypuję cukrem pudrem. 







Czas na ciasto francuskie

                             


6 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie się prezentują, można je zrobić na spotkanie przy kawce, żeby zachwycić koleżanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w lodówce ciasto świeże francuskie, fajny pomysł, zaraz je upiekę z orzechami włoskimi, nie mam laskowych.
    Dzięki .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo. Bożenko, jak Ty korzystasz z mojego przepisu to dla mnie zaszczyt:)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...