poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Babka z białej czkolady

Taki mój mały eksperyment kulinarny, który powstał z czystego przypadku. Aczkolwiek bardzo smaczny:)








Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 śmietana 30%
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • rodzynki
  • 2 łyżki cukru pudru


Wykonanie:
Masło i cukier rozpuszczam na gazie i dolewam śmietankę. Czekoladę studzę. Wbijam żółtka i miksuję. Miksując dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, posypuję odrobiną mąki, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, odstawiam ciasto by odpoczęło, na ok 30 min. Wyjmuję z formy i posypuję wierzch cukrem pudrem.





Babki i babeczki


10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To był taki trafiony eksperyment:) I też go lubię;) Babka udała się wspaniałe. Polecam

      Usuń
  2. Czasem warto eksperymentować, bo wychodzą takie smaczne rzeczy :) Na pewno wypróbuje!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie..a ile tej czekolady? dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma białej czekolady, w tym sensie, że nie dodajemy gotowych tabliczek. Tylko z masła cukru i śmietany kremówki, robimy domową białą polewę, która smakuje jak rozpuszczona biała czekolada, lecz bez mleka w proszku.

      Usuń
    2. Szukałam tej białej czekolady i nic ... :) bardzo fajny pomysł, na uzyskanie jej w naturalny sposób, na pewno go wypróbuję.

      Usuń
    3. Zuzanno, cieszę się, że mój pomysł przypadł Ci do gustu:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Wypróbuje w składnikach nie ma b czekolady

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicia P:) Jak napisałam wyżej, nie dodaję kupnej czekolady. W większości przypadków staram się ograniczać gotowe produkty, skoro sama mogę przygotować podobny lub taki sam:)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...