Taki mój mały eksperyment kulinarny, który powstał z czystego przypadku. Aczkolwiek bardzo smaczny:)
Składniki:
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 śmietana 30%
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- rodzynki
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Masło i cukier rozpuszczam na gazie i dolewam śmietankę. Czekoladę studzę. Wbijam żółtka i miksuję. Miksując dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, posypuję odrobiną mąki, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, odstawiam ciasto by odpoczęło, na ok 30 min. Wyjmuję z formy i posypuję wierzch cukrem pudrem.
Lubię takie babeczki. :)
OdpowiedzUsuńTo był taki trafiony eksperyment:) I też go lubię;) Babka udała się wspaniałe. Polecam
UsuńCzasem warto eksperymentować, bo wychodzą takie smaczne rzeczy :) Na pewno wypróbuje!!!!
OdpowiedzUsuńAniu, na pewno nie pożałujesz:)
UsuńWygląda pysznie..a ile tej czekolady? dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńNie ma białej czekolady, w tym sensie, że nie dodajemy gotowych tabliczek. Tylko z masła cukru i śmietany kremówki, robimy domową białą polewę, która smakuje jak rozpuszczona biała czekolada, lecz bez mleka w proszku.
UsuńSzukałam tej białej czekolady i nic ... :) bardzo fajny pomysł, na uzyskanie jej w naturalny sposób, na pewno go wypróbuję.
UsuńZuzanno, cieszę się, że mój pomysł przypadł Ci do gustu:) Pozdrawiam:)
UsuńWypróbuje w składnikach nie ma b czekolady
OdpowiedzUsuńAlicia P:) Jak napisałam wyżej, nie dodaję kupnej czekolady. W większości przypadków staram się ograniczać gotowe produkty, skoro sama mogę przygotować podobny lub taki sam:)
Usuń