Podam Wam przepis na smaczne ciacho, które spokojnie można podać jako tort. Biszkopty, masa, owoce i galaretki to pyszne połączenie smaków wspaniale komponujących się ze sobą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:)Przepis pochodzi z książki
Biszkopt biały:
Biszkopt czekoladowy:
Masa:
Dodatki:
Wykonanie:
Pieczemy biszkopty. W tym celu białka ubijam z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, mieszam i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 45 min w temp. 160'C.
Tak samo przygotowuję biszkopt czekoladowy i ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160'C na 45 min. Gotowe odstawiam, by całkowicie wystygły. Z mleka odlewam ok szklanki, resztę gotuję, a pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i gotuję budyń. Zestawiam i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się na wierchu kożuch. Studzę i dodaję porcjami do utartego masła z cukrem. Na koniec dodaję sok z cytryny mieszam i połowę masy wykładam na biszkopt biały. Zaś w ciemnym biszkopcie wycinam szklanką kółka, które układam na masie, po między nie wkładając zielone winogrona i zalewam tężejącą galaretką zieloną, wcześniej rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka ładnie stężeje, wykładam resztę masy i kładę na wierzch biszkopt z otworami, w które wkładam połówki brzoskwiń odsączonych z zalewy i brzoskwinie te zlewam tężejącą galaretką pomarańczową uprzednio rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Całość odstawiam na jakieś 2-3 godz.
103 przepisy siostry Anastazji
Biszkopt biały:
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Biszkopt czekoladowy:
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Masa:
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 2 kostki masła
- sok z 1/2 cytryny
Dodatki:
- 1 puszka brzoskwiń
- 50 dag zielonych winogron
- 3 galaretki zielone
- 3 galaretki pomarańczowe
Wykonanie:
Pieczemy biszkopty. W tym celu białka ubijam z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, mieszam i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 45 min w temp. 160'C.
Tak samo przygotowuję biszkopt czekoladowy i ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160'C na 45 min. Gotowe odstawiam, by całkowicie wystygły. Z mleka odlewam ok szklanki, resztę gotuję, a pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i gotuję budyń. Zestawiam i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się na wierchu kożuch. Studzę i dodaję porcjami do utartego masła z cukrem. Na koniec dodaję sok z cytryny mieszam i połowę masy wykładam na biszkopt biały. Zaś w ciemnym biszkopcie wycinam szklanką kółka, które układam na masie, po między nie wkładając zielone winogrona i zalewam tężejącą galaretką zieloną, wcześniej rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka ładnie stężeje, wykładam resztę masy i kładę na wierzch biszkopt z otworami, w które wkładam połówki brzoskwiń odsączonych z zalewy i brzoskwinie te zlewam tężejącą galaretką pomarańczową uprzednio rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Całość odstawiam na jakieś 2-3 godz.
Ciekawie wygląda, fajną ma nazwę.
OdpowiedzUsuń:) Tak, doczekałam się w końcu mojej imienniczki na blogu:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda to ciasto. Ja nie jadam słodyczy, ale córcia zagląda mi przez ramię i podziwia :-)
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie by wypróbowała przepis:) po to tu jest:)
Usuńświetnie wygląda ;) i musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Naprawdę pyszne ciasto ,polecam:)
Usuńwygląda ślicznie, na pewno było smaczne. przepisy siostry Anastazji są bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką jej przepisów i kiedy tylko mogę to z nich korzystam:) Jej ciasta są niepowtarzalne. Wszystkim polecam:)
UsuńMyślę, że Beatkę, można kwalifikować pod tort. Smak -rewelacyjny!! szczególnie latem. Dużo pracy ale warto...
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń