sobota, 27 kwietnia 2013

Rafaello II

Na sobotnie, czy niedzielne popołudnie przy kawce lub w gronie znajomych, polecam pyszne rafaello na biszkopcie, które "chodziło" za mną już od ładnych kilku tygodni. Ale jak to w życiu bywa, nie zawsze co zaplanowane - zostaje zrealizowane. A dziś i owszem:) Upiekłam pyszność i podzielę się z Wami tym specjałem:)






Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Masa:

  • 500 ml kremówki
  • 2 opakowania białej czekolady
  • 3 ,,Śnieżki"
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 200 gram wiórek kokosowych
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenie  Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę przez ok 35 min. Wyjmuję i odstawiam  by przestygło. 
Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. zestawiam z ognia i studzę. Galaretkę wsypuje do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam by wystygła.
Do zimnej masy czekoladowej wsypuję ,, Śnieżki" i ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez 10 min. gdy masa podwoi swoją objętość dolewam po łyżeczce zimną galaretkę nie przerywając ucierania. Wsypuję ok 150 g wiórek kokosowych, dokładnie wymieszam i wykładam masę na upieczony i wystudzony biszkopt. Pozostałymi wiórkami posypuję  wierzch ciasta i całość wstawiam do lodówki na jakieś 2 godz.






6 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda :) ja mogę tylko popatrzeć :) ale jak tylko skończy mi się dieta wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym.. szkoda, że nie leży w mojej lodówce :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie by skorzystać z przepisu:) Robi się bardzo szybko. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Z powodu dodania do kremu galaretki cytrynowej krem jest lekko kwaskowy jakby śmietana była skwaśniała. Polecam po prostu samą żelatynę. Może i nie doda nic do smaku, ale co ważniejsze - nic nie popsuje.
    A ogólnie to ciasto spoko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pod wrażeniem, że w takiej ilości słodyczy, ktoś w ogóle wyczuł smak galaretki cytrynowej. Przyznam się, że ja jej tam nie wyczuwam.
      Po za tym dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...