Przepis na ten makowiec znalazłam na necie i troszkę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby. A i tak wyszedł przepyszny.
Składniki:
Składniki:
- 50 dag mąki
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
- 50 dag maku
- 1 litr mleka
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru lub 4-5 łyżek miodu
- orzechy
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Drożdże rozcieram z letnim mlekiem i trzema łyżkami cukru. Odstawiam, aż zaczną pracować.Żółtka ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wszystko ucieram za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiam ręcznie przez ok 15 min. Nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Mekko gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam by mak wystygł. Zimny mak mielę dwu- lub trzykrotnie. Białka ubijam na pianę dodaję żółtka i cukier. Do masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak Do masy makowej dodaję rozpuszczone i przestudzone masło oraz posiekane bakalie. Ciasto wykładam na stolnicę i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając od krótszego końca. Rolady przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min.
Bardzo smakowicie wygląda, taki jaki lubię najbardziej. Mało ciasta, dużo maku.
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowany:))
Dziękuję za komplement:) Pozdrawiam:)
UsuńNa pewno smakuje jak wygląda. Zapraszam do siebie na konkurs
OdpowiedzUsuńhttp://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html
:) Polecam!
Usuńrobilam i jest pyszka... ja radze 40 min..
OdpowiedzUsuńCzas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, ja swój piekłam 45 min:) I cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam
UsuńCiekawe czy jest tak dobry jak wygląda :D
OdpowiedzUsuń