środa, 9 stycznia 2013

Luksusowy z masą orzechową

Wspaniałe ciasto pochodzące z książki  103 ciasta Siostry Anastazji




Składniki:

  • 40 dag margaryny
  • 40 dag cukru pudru
  • 8 jajek
  • 14 dag mąki ziemniaczanej (ok 3 łyżki płaskie)
  • 14 dag mąki pszennej (ok 3 łyżki płaskie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 10 dag mielonych orzechów
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 10 dag maku
  • 1 olejek cytrynowy


Masa orzechowa:

  • 1 szklanka zmielonych orzechów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka masła
  • 25 dag cukru pudru


Polewa:

  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka


Wykonanie:
Margarynę ucieram dodając cukier, żółtka i mąkę pszenną. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem i dodaję do ciasta.  Ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą. Gotowe dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej-wiórki, a do trzeciej-mielone orzechy. Każdy placek piekę osobno w blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 25-35 min w temp. 160'C. Wyjmuję i odstawiam.
Mleko gotuję, zestawiam z ognia i wsypuję mielone orzechy. Mieszam i studzę masę. Masło ucieram z cukrem pudrem na pianę i dodaję po łyżce masę z orzechami.
 Na spód kładę placek orzechowy, na to połowę masy, przykrywam plackiem kokosowym, reszta masy, a na górę -placek makowy. Całość polewam czekoladą  i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.
Składniki polewy wkładam do garnuszka i mieszając podgrzewam, aż połączą się ze sobą.








Przepisy Siostry Anastazji


4 komentarze:

  1. Widzę ,że prezentujesz już ciasta mazurkowe, to pewnie zapowiedź wielkanocna Ten przepis nastraja mnie optymistycznie.Po powrocie z nart przyjrzę mu się uważniej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też:) chociaż to zaległy przepis, ale jak widać nigdy nie jest ani za późni, ani za wcześnie:)

      Usuń
  2. Mniam :) coś niesamowitego. Twój blog jest bardzo inspirujący, będę go bacznie obserwować :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...