środa, 22 maja 2013

Ciasteczkowe jajka i muffiny

Kolejny zaległy post, kolejny eksperyment kulinarny, kolejna udana próba. Część ciasta upiekłam w formie w kształcie jajka, a część jako muffiny. Ciasto wyszło wspaniałe w smaku i dodatkowo rozwarstwia się kolorystycznie. Na górze jest jaśniejsze, niżej zaś ciemniejsze. Najlepiej sprawdźcie sami:)






Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżka sody
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki dżemu ( truskawkowy) o dowolnym smaku lub powidła śliwkowe
  • 4 jajka
Wykonanie:
Masło, cukier i mleko gotuję i odstawiam. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszam razem. Całe jajka wbijam do miski, ucieram z cukrem. Dodaję dżem i miksując dodaję porcjami mąkę ze spulchniaczami. Maleńkim strumieniem wlewam gorące mleko.


 Całość wymieszam i nakładam w formę w kształcie jajek do 3/4 wysokości. Na wierzch wrzucam po kilka rodzynek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170'C na 30 min. Upiekłam 10 sztuk w kształcie jajka, a do reszty ciasta dosypałam garść rodzynek, wymieszałam i przelałam do formy na muffiny. czas i temperatura takie same- wyszło 12 muffin. Łącznie 22 ciasteczka.


10 komentarzy:

  1. Łał, ciekawe.Pierwszy raz widzę coś takiego, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Ja również po raz pierwszy zrobiłam coś takiego:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Kształt rewelacja...nie widziałam takich jaj...a pewnie i smak znakomity. Co tu dużo pisać...skład mówi sam za siebie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Elu:) Takich jaj nie znajdziesz nigdzie:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe :) Udany eksperyment :) wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w smaku coś po między piernikiem, a ciastem ucieranym:)

      Usuń
  4. Pomysł super, może wreszcie przekonam się do spożycia jajek!!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne muffiny. ; - )

    Foremka bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Foremka także i mi wpadła w oko i dzięki temu powstały takie oto ciasteczka.

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...