piątek, 16 listopada 2012

Chatka Puchatka

Jutro mój syn zostanie pełnoprawnym uczniem szkoły podstawowej, czyli ślubowanie pierwszoklasistów tuż,tuż . Z tej okazji postanowiłam zrobić deser, którego nie jadłam już od wieków. Kiedyś bardzo często gościł na naszym stole,lecz od ładnych kilku lat leży sobie zapomniany w moim domowym archiwum. Uwielbiam momenty, gdy mogę wspomnieniami cofnąć się do lat dzieciństwa, a ten deser to jeden z owych momentów. Polecam go wszystkim i tym mniejszym, i tym starszym.
Przepis podam teraz, a wieczorkiem dorzucę zdjęcie





Składniki:

  • 1/2 kg białego sera
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 małe opakowania herbatników
  • 1 cukier waniliowy lub aromat
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1 galaretka o dowolnym kolorze


Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru


Wykonanie:
Ser mielę trzykrotnie. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę i dodaję porcjami zmielony twaróg. Masę dzielę na dwie połowy, do jednej dodając kopistą łyżkę kakao, a drugą pozostawiam białą. Galaretkę rozpuszczam w połowie zalecanej ilości wody i odstawiam do całkowitego zastygnięcia.Schłodzoną i stężałą galaretkę kroję w pasy.


Herbatniki układam na desce w trzech rzędach po 8 sztuk, na spód środkowego rzędu wykładam masę serową kakaową. Na środku tej masy układam paski galaretki.



Na wierzch wykładam masę białą i składam ,,chatkę".



Herbatniki leżące po bokach, podnoszę do góry i łączę na wierzchołku w kształt trójkąta. Zaczynam od najbardziej oddalonych ciastek, stopniowo przesuwając się do początku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce.
Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam w chłodne miejsce, aż czekolada dobrze zastygnie.




8 komentarzy:

  1. Pomysłowe ciacho ;)) Można kawałeczek ?:))

    OdpowiedzUsuń
  2. A mozna opowiedziec o przygodach w czasie robienia tej chatki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż, żadnych "przygód" nie pamiętam, chyba tylko to, że dzieciaki nie pozwoliły ciastu całkiem zastygnąć:)

      Usuń
  3. czy zamiast zwyklego sera i masla mozna uzyc sera z 'wiaderka'?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser z wiaderka jest zbyt płynny i nie wiem, czy nie trzeba by było dodać żelatyny. Inaczej masa może całkowicie wypłynąć.

      Usuń
  4. dzieki, nie pomyslalam o tym :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate
    your efforts and I am waiting for your next post thanks once again.

    Feel free to surf to my site ... try what she says; ,

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...