Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 30 dag płynnego miodu
- 1 kg mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 1 szklanka cukru pudru
Masa:
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kaszy manny
Wykonanie:
Margarynę, cukier i miód gotuję i studzę. Mąkę mieszam z sodą, wlewam chłodną masę miodową, całość mieszam łyżką,aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Potem wbijam jajka i zagniatam ciasto dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Dzielę na trzy części, rozwałkowuję i piekę każdą z osobna. Jakieś 15-20 min w 180-200'C. Upieczone odstawiam w chłodne miejsce. W międzyczasie mleko zagotowuję i na gotujące wsypuję kaszę manną. Chwilkę podgotuję i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Ucieram masło z cukrem na puch dodając do niego po łyżce zimnej kaszy. Gotową masą przekładam placki i odstawiam na 24 godz, aby placki zmiękły, gdyż po upieczeniu są dość twarde
Pani Beatko bardzo podziwiam Pani zdolności, korzystam i dziękuję
OdpowiedzUsuńDziękuje Pani Małgosiu :) Jest mi niezmiernie miło z tego powodu. To dla mnie największy komplement :)
Usuń