Dziś Święto Konstytucji 3-ego Maja. Jak święto, to święto i nie może zabraknąć czegoś słodkiego do kawy w gronie znajomych. U mnie pogoda nie nastraja zbyt optymistycznie, o grillu mogę na razie pomarzyć, więc siedzę w domu przy kawie i ciachu, które polecam z całego serca. Lekko wilgotne, makowo-białkowe z masą, moczonymi biszkoptami i polewą czekoladową:) Niebo w gębie:D
Ciasto:
Ciasto:
- 15 dag maku
- 15 dag wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mleka
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
Dodatki:
Wykonanie:
Ciasto-mleko gotuję, wsypuję mak i gotuję do miękkości. Odcedzam na sitku, studzę i mielę trzykrotnie. Do zmielonego maku dodaję wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do ubitych białek dodaję po łyżce mieszankę makową. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 35 min. Upieczone wyjmuję i studzę.
Masa-z mleka odlewam 1/2 szklanki, dodaję żółtka obie mąki i cukier waniliowy. Wszystko mieszam do połączenia się składników. Resztę mleka gotuję i na gotujące wlewam budyń. Zdejmuję, przykrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Margarynę ucieram z cukrem pudrem dodając po łyżce zimny budyń. Masę wykładam na zimne ciasto. Na masę układam biszkopty namoczone w ciepłym mleku.
Polewa-Wszystkie składniki polewy podgrzewam, aż się połączą ze sobą. Nie gotuję. Zestawiam i studzę.
Polewą oblewam wierzch ciasta z biszkoptami i na każdym biszkopcie układam po jednej rodzynce wcześniej namoczone we wrzątku. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc.
Ale fajne ciasto przypomniałaś, robiłam je w czasach komuny, na wierzchu krążków przyklejałam rodzynkę, dokładnie tak samo.Bardzo smaczny kawał ciasta.
OdpowiedzUsuńJa również prawie o nim zapomniałam. Fakt, bardzo smaczne:)
UsuńBardzo fajne jest to ciasto :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, i bardzo smaczne:)
UsuńFajny przepis, uwielbiam ciasta z kremem. Mam zamrożone białka, będą jak znalazł do tego ciasta:)
OdpowiedzUsuń