środa, 1 maja 2013

Wafle z wiórkami kokosowymi i z biszkoptami

Miałam na dziś upiec jakieś fajne ciacho, ale okazało się, że nie dokupiłam kilku składników:( A byłam pewna, że tak. No cóż, zdarza się. Dlatego poszłam po najmniejszej linii oporu i zrobiłam wafle. Również zmodyfikowane, a jednak pyszne. W oryginale są same wiórki (200 g), których część zastąpiłam otrębami pszennymi.





Składniki:

  • 75 g wiórek kokosowych ( małe opakowanie)
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 1/2 kostki masła
  • 1 słoik marmolady
  • 1 opakowanie wafli ( 4 wafle)
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżeczki kremu typu Nutella



Wykonanie:
Mleko z cukrem gotuję i dodaję wiórki z otrębami. Wszystko gotuję przez 5-7 min.na najmniejszym palniku. Zestawiam i studzę. Masło ucieram dodając porcjami zimną masę z wiórkami i otrębami oraz krem czekoladowy. Doprawiam sokiem z cytryny by nie była zbyt słodka . Jeden wafel smaruję marmoladą, przykrywam drugim waflem, na to wykładam połowę masy z wiórkami, na wierzch układam biszkopty uprzednio namoczone w ciepłym mleku, reszta masy, wafel, marmolada i ponownie wafel. Całość odstawiam do lodówki na ok 2 godz.




2 komentarze:

  1. Świetny przepis...też mam sposób na wafle, ale nie mam się kiedy nim podzielić. Twój na pewno sobie zapiszę i wykorzystam.:)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...