poniedziałek, 14 października 2013

Dyniowa fantazja

To ciasto wymyśliłam sama od podstaw i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Wspaniałe w smaku, piękny wygląd i robi się trochę jak jabłecznik, do tego na zimno. Extra!


Składniki na kruchy spód:
  • 10 dag cukru pudru
  • 25 dag zmielonych wafli
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
Masa:
  • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
  • 1/4-1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • 250 ml śmietanki kremowej 30%
Piana:
  • 250 ml śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w szklance wody lub 1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
Margarynę ucieram dodając cukier puder, zmielone wafle i kurkumę dla koloru. Masę wykładam na blaszkę o wymiarach 26x38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w chłodne miejsce by stężała. 
Kostki dyni przekładam do rondla, wsypuję cukier i duszę pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną  dynię miksuję na mus, wsypuję galaretkę i odstawiam by wystygło. Kremówkę ubijam na sztywno i dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki. 
Z drugiej kremówki ubijam pianę i dodaję rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretkę. Pianę wykładam na wierzch ciasta i ponownie schładzam przez ok 2-3 godziny.



Moja rada:
By mus był bardziej delikatny proponuję dodać dwie ubite kremówki.




12 komentarzy:

  1. Beatko, gratuluję pomysłu, niezwykle apetyczna ta "dyniotka" (skoro może być szarlotka , to może być i dyniotka).
    Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bożenko. Dyniotka- to świetna nazwa :) Pasuje do tego ciasta, gdyż robi się je podobnie do szarlotki. Miałam podobne skojarzenia, ale na nazwę nie wpadłam :D Pozdrawiam, Bożenko, serdecznie :)

      Usuń
  2. Świetnie wygląda, aż szkoda byłoby ruszyć i zjeść. I choć nie jestem specjalna fanką dyni to jednak bym się skusiła.
    Gratuluję Beatko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu :) W takim razie zapraszam na Dyniotkę :)

      Usuń
  3. wygląda jak jakaś pianka :) świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. O to mi chodziło, dlatego do spodu dodałam kurkumę :)

      Usuń
  5. Kolor jest niesamowity! : )
    Piękne ciasto. : D

    OdpowiedzUsuń
  6. Slicznie wygląda i na pewno jest też dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...