Witam serdecznie w Nowym 2014 Roku. Mam nadzieję, że Sylwestra spędziliście na szampańskiej zabawie, a Nowy Rok okaże się dla Was bardzo łaskawy :)
Wiem , że większość z Was ma dosyć słodkości i nie tylko, ale tradycji musi stać się zadość, dlatego zapraszam na pyszne ciacho z książki Siostry Anastazji.
Dodam tylko, że następnym razem zamienię ciasto kokosowe na sezamowe, bo jak na mój gust zbyt mało sezamu w sezamie :D I nie wiem czemu, ale moje jest dwa razy większe niż to na zdjęciach w książce :P
Ciasto kruche I:
Wiem , że większość z Was ma dosyć słodkości i nie tylko, ale tradycji musi stać się zadość, dlatego zapraszam na pyszne ciacho z książki Siostry Anastazji.
Dodam tylko, że następnym razem zamienię ciasto kokosowe na sezamowe, bo jak na mój gust zbyt mało sezamu w sezamie :D I nie wiem czemu, ale moje jest dwa razy większe niż to na zdjęciach w książce :P
Ciasto kruche I:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Sezam:
- 15 dag ziaren sezamu
- 2 łyżki płynnego miodu
- 10 dag margaryny
- 1/4 szklanki cukru pudru
Kokos:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 10 dag wiórek kokosowych
- 1 mały słoik powideł śliwkowych
Ciasto kruche II :
- 20 dag mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 dag margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Orzechy:
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
Masa:
- 3/4 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 kostki masła
- 3 budynie kokosowe
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:
Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki do pieczenia.
Sezam- Wszystkie składniki zagotowuję, studzę i wykładam na wierzch jednego placka, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180;C na 220-25 minut. Wyjmuję i studzę.
Kokos- Białka ubijam z cukrem, dodaję wiórki i delikatnie mieszam. Drugie ciasto surowe najpierw smaruję powidłami i na wierzch wykładam ubite białka z kokosem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut.Wyjmuję i studzę.
Kruche ciasto 2- Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Orzechy- Wszystkie składniki mieszam podgrzewając. Wykładam na ciasto miodowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upieczone odstawiam by wystygło.
Masa- Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotuję budyń. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Masło ucieram dodając po łyżce zimny budyń i wiórki kokosowe.
Na spód kładę ciasto z sezamem, wykładam połową masy budyniowej, przykrywam ciastem z orzechami, wykładam pozostałą masę i całość przykrywam ciastem z kokosem. Wierzch ozdobiłam kleksami polewy czekoladowej
Ale pracochłonne ciacho :) Beatko masz anielską cierpliwość. Muszę się wprosić do Ciebie na kawkę z kawałkiem tego cuda, bo ja cierpliwości nie mam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pracę nad ciastem :) Im więcej pracy, tym większa satysfakcja z jej wykonania :) zapraszam w takim razie do mnie na ciacho i kawkę, Justynko:)
Usuńto ciasto wygląda po prostu bosko, może jest i pracochłonne ale za to jaka później przyjemność jego degustacji do kawusi :-)
OdpowiedzUsuńMegg, masz zupełną rację :) I od razu lepiej smakuje :) Pozdrawiam:)
UsuńPysznie wygląda. Nie ważne że pracochłonne, ważne, że takim wypiekiem sprawi się radość i sobie i komuś bliskiemu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krys :) Pozdrawiam
UsuńCiasta s.Anastazji to słodkie cuda i majstersztyk smaku!!! Gratuluje cierpliwości, bo na pewno jest wyśmienite!!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) Cierpliwości nauczyły mnie dzieci :) Pozdrawiam Ann :)
UsuńPracochłonne, ale za to mnóstwo smaku. Gratuluję...
OdpowiedzUsuńDziękuję Weroniko :)
Usuńpracochłonne, ale takie są ciasta s.Anastazji, mimo to warto je robić, są bogate smakowo .Uwielbiam takie wielowarstwowce
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto, ja także uwielbiam takie składane ciasta:) Są nie zwykle smaczne :) Pozdrawiam Bożenko:)
UsuńSmakowo wypasione, ale ile w tym pracy i zachodu. Jednak jakbyś Betti miała coś na zbyciu...to ja chętnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :) zawsze coś się znajdzie :)
Usuń