poniedziałek, 2 marca 2015

Magdalenki

Dzięki portalowi Prowadzę Dom otrzymałam formę do magdalenek. Oczywiście musiałam zrobić te małe i pyszne ciasteczka, które świetnie pasują do kawy i bardzo ładnie wyglądają polane polewą czekoladowa:) U mnie bez polewy, a i tak bardzo smaczne . Polecam!!!






Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Jajka, cukier wanilinowy i cukier puder ucieram do białości, dodaję make wymieszana z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone i przestudzone masło oraz sok z cytryny. Foremkę do magdalenek napełniam ciastem i piekę 15-20 min, w piekarniku nagrzanym do 190°C-200°C, aż się lekko zrumienią.
Wyjmuję i studzę.





26 komentarzy:

  1. Bardzo fajne te ciasteczka. Nigdy ich nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też chcę taką maszynkę!!! :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam foremkę do tych ciasteczek, ale nigdy nie robiła. Wyglądają bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fana foremka, a ciasteczka pyszne:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglądają, schrupałabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kilka razy zabierałam się do kupna formy, a jeszcze więcej do pieczenia...ale jak do tej pory nici. Twoje wyglądają bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie musisz się za nie wziąć :) Pozdrawiam Elu :)

      Usuń
  7. Smakowite ciasteczka, chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znam takich ciasteczek. Wygladaja znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ponoć ciasteczka króla Stanisława Leszczyńskiego, który będąc na wygnaniu we Francji, rozkoszował się nimi, dzięki zdolnej kucharce. Niektóre żródła donoszą, że sam Leszczyński przekazał przepis kucharce. To smaczne i poręczne ciasteczka. Pięknie Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka są bardzo smaczne :) Pozdrawiam weroniko :)

      Usuń
  10. Mam tę foremkę, ale nazwałam ją łapami niedźwiedzia, ciasteczka są swietne , fajny , prosty przepis, zapisuję go.Dzieki Beatko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna nazwa i adekwatna do wyglądu tych ciasteczek :) Pozdrawiam cieplutko, Bożenko :)

      Usuń
  11. Pyszne piękności! Często widuję w moim sklepie te ciasteczka, ale chyba są przekładane jakąś marmoladą Szkoda że nie mam foremki bo z chęcią skorzystałabym z Twojego przepisu na te cudeńka:) Ale nic straconego formę nabędę i ciasteczka upiekę:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je przekładać, mozna je polać polewą, w każdej wersji smakują wyśmienicie :) Pozdrawiam Mariolu :)

      Usuń
  12. Marzy mi się forma do magdalenek...
    Tobie wyszły prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedy dostałam foremki do magdalenek od razu upiekłam te pyszne ciasteczka. Niedługo potem następne i kolejne. Można się od nich uzależnić. Aż mi się zachciało teraz zjeść... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, można, na szczęście z tej porcji wychodzi 16 sztuk inaczej można nie przestać się nimi zajadać :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...