To propozycja nie tylko na święta, ale także na dzień powszedni. Mak, kruche ciasto i bakalie. Po prostu pyszne!!!
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 3/4 kostki masła
Masa makowa:
- 2 szklanki maku
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka bakalii
- olejek migdałowy
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy mieszam razem. Schłodzone masło ścieram na tarce bezpośrednio do ciasta. Żółtka ucieram z cukrem pudrem i śmietaną i dodaję ciasta maślanego. Schładzam.
Mak sparzam, mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam.
Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki, na to wykładam masę makową, przykrywam pozostałym ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 -30 min, az ciasto się zrumieni. Wyjmuje i studzę.
robię podobne!! pyszności
OdpowiedzUsuńBeatko Twoje ciasta są po prostu obłędne, nic tylko się nimi zajadać :-)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo lubię słodkości z makiem. Poczęstuje się kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobne i jest pyszne, dlatego Beatko sięgam po kawałek do popołudniowej kawki:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie makowe wypieki:)
OdpowiedzUsuńWpadam zaraz z dobra kawką :)
OdpowiedzUsuńBeatko pyszny makowiec , ja też się wpraszam :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe komentarze:) Zapraszam więc na makowca i Marto, czekam na dobrą kawkę, bo ja jestem niepoprawnym kawoszem :D
OdpowiedzUsuńKochana nie ma to jak makowiec :) smacznie ten Twój wygląda :) przypomniałaś mi, że dawno nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńwieki takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie ciasta z makiem. To Twoje na kruchym spodzie już skradło moje serce :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszny!!! :)
OdpowiedzUsuń