To ciasto powstało pod wpływem impulsu. Mąż miał zawieźć do pracy ciasto komunijne, ale po komunii miał wolne, więc musiałam zastąpić je jakimś innym, i oczywiście, świeżym wypiekiem :) Udało się :) Wszystkim bardzo posmakowała, a ja z ulgą odetchnęłam.
Tak mam, że robię ciasto, którego nigdy wcześniej nie próbowałam i to zawsze wtedy, gdy mam mieć gości lub trzeba gdzieś to ciasto "podrzucić". Trzeba w końcu zacząć robić przetestowane wypieki, ale chyba taką mam naturę, że idę na całość :D
A teraz do rzeczy.... ciasto wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!!
Tak mam, że robię ciasto, którego nigdy wcześniej nie próbowałam i to zawsze wtedy, gdy mam mieć gości lub trzeba gdzieś to ciasto "podrzucić". Trzeba w końcu zacząć robić przetestowane wypieki, ale chyba taką mam naturę, że idę na całość :D
A teraz do rzeczy.... ciasto wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!!
Biszkopt:
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki kakao
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 20 dag wafelków śmietankowych
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki domowego malibu
Polewa:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3-4 łyżki mleka
Do dekoracji:
- kandyzowane owoce pokrojone w kostkę
Wykonanie:
Biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z kakao i łącze z masą jajeczną mieszając łopatką. Gotowe przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty.
Masa: Kremówkę ubijam z cukrem pudrem, dodaję malibu cały czas miksując.
Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzątku, studzę i dodaję do masy śmietankowej po dwie łyżki mieszając łopatką .
Wafelki śmietankowe kroję w drobną kostkę, wrzucam do masy, wymieszam i połowę masy wykładam na spodzie biszkoptowym.
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 250 ml wrzątku, studzę, maczam biszkopty i układam na masie śmietankowej.
Wykładam pozostałą masę, nakrywam drugim biszkoptem i wstawiam do lodówki.
Polewa: Składniki polewy przekładam do rondelka i podgrzewam, aż się połączą. Studzę i smaruję wierzch ciasta. Całość posypuję kandyzowanymi owocami pokrojonymi w drobną kostkę i ponownie schładzam.
Bardzo smakowicie wyszedł Ci ten eksperyment (:
OdpowiedzUsuńPomysłowa z Ciebie Beatko bestia :) Ciasto nie tylko efektowne ale i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńDzięki Elu :) Pozdrawiam :)
UsuńBeatko to Twoje firmowe ciacho jest fantastyczne, bo już widać że smaczne a wygląda... jak z najlepszej cukierni. Piękna pychota :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu, było pyszne !!! :)
UsuńBeatko ja też zawsze testuję dopiero na gościach. Lubie próbować nowości, więc co zrobić. :) A Twoje ciasto prezentuje się super :)
OdpowiedzUsuńDzięki :D Goście to wspaniali testerzy, dzięki nim wiem, czy smakowało, czy tez nie :) Widać od razu po ich minach :P
UsuńWygląda fantastycznie! Aż trudno uwierzyć, że robiła je Pani po raz pierwszy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo mnie cieszy taka miła opinia :) {ozdrawiam cieplutko :)
UsuńCiacho na pewno rewelacja. Pozdrawiam Beatko
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczne było :) Pozdrawiam Weroniko :)
UsuńPyszności i bardzo fajny pomysł, żeby dodać wafelki do masy, musiało to smakować znakomicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, było smaczne :)
UsuńPorywam sobie kawałeczek! ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Aniu :) Pozdrawiam :)
UsuńBeatko też tak mam, że nowe ciasta piekę na imprezy, a potem palce obgryzam, bo nie wiem czy będzie smakowało:D
OdpowiedzUsuńfajny przepis :)
Ale jak posmakuje, jaka satysfakcja :D Pozdrawiam Reniu :)
UsuńAle obłędnie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńWspaniałe ciacho Beatko, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńJacie, ale pyszności :)
OdpowiedzUsuń:D Dzięki :)
UsuńZ malibu biorę w ciemno ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda super, na bogato :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńPyszne ciacho Beatko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńCzęstuję się i dziękuję :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, częstuj się :)
UsuńAż mi dech zaparło! Umiesz sama wymyślać ciasta! I to jakie! Podziwiam, dla mnie to zbyt trudna sztuka i trzymam się sztywno przepisów :)
OdpowiedzUsuńTakie komentarze dodają skrzydeł i dla takich warto troszkę się wysilić :) Dziękuję Ci bardzo :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńTakie spontany są najlepsze - jak nie chcę robić kolejnego ciasta z przepisu też czasami kojarzę sobie w głowie parę różnych przepisów, które znam + dostosowuję to do tego co aktualnie mam dostępne w lodówce.
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) Najlepsze i najsmaczniejsze, bo nasze własne :) Pozdrawiam :)
UsuńRewelacja, ciacho jak zwykle wygląda super, tez ostatnio próbuję wymyślić coś swojego:)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, na pewno będzie pyszne :) Pozdrawiam :)
UsuńMoje smaki, pycha
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńi to malibu .... mmmmm
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho Beatko :)
Dziękuję :) Polecam !!! :)
Usuńrozkoszuje się patrząc na twoje przepisy:)
OdpowiedzUsuńtylko czasu mi brakuje żeby wszystko ogarnąć.....jednak nie jeden twój placek będzie dla mnie inspiracją!
:D ja też mam za mało czasu na wszystko :) Cieszę się, że przepisy przypadły do gustu :) Pozdrawiam :)
UsuńPani Beatko, jutro będę piekła to ciasto- wygląda bardzo kusząco. Uwielbiam nowościami zaskakiwać moich gości. Proszę podać wymiary blaszki, żebym z podanej porcji uzyskała biszkopt, który da się przekroić na dwie części.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUżywam standardowej blaszki o wym 24x36, zwykła prostokątna blaszka. Jeśli używam innej wtedy podaję wymiary blaszki :) Trzymam kciuki i smacznego życzę :)
UsuńCiasto wyszło rewelacyjne. Po kilku dniach w lodówce ( celowo odkroiłam kawałek, żeby sprawdzić) było jeszcze lepsze. Gościom bardzo smakowało - zrobiło furorę.. Dziękuje Pani Beatko. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję :) Jest mi niezmiernie miło, że ciasto smakowało i zrobiło furorę :) Dziękuję również za podzielenie się opinią i pozdrawiam cieplutko :)
Usuńproste i efektowne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńtego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuń