wtorek, 3 listopada 2015

Fale Dunaju z czereśniami z likieru

Ciasto znane i lubiane przez wszystkich łasuchów. Pyszne połączenie ciasta babkowego z masą budyniową oraz czereśniami osączonymi z likieru, który to spokojnie leżakował sobie u mnie w domu przez co najmniej dwa miesiące, a po odlaniu likieru pozostały czereśnie, które są mocno nasączone alkoholem i rewelacyjnie sprawdzają się w ciastach. Postanowiłam zatem, że użyję ich zamiast tradycyjnych jabłek, które, odkąd pamiętam, zawsze dodawałam do tego ciasta.  Poza tym jeszcze pyszna, budyniowa  masa i polewa czekoladowa. Czy można chcieć czegoś więcej?...
Na pewno warto wypróbować ten przepis, polecam






 Składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • czereśnie z likieru
Masa:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 300 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
Polewa:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą jajeczną. Na końcu dolewam olej i mleko. Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dosypuję 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej zaś 2 łyżki kakao. 
Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam ciasto jasne


na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne.


czereśnie osączam z likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego.


Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło.
  Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie mąki oraz żółtka, resztę mleka podgrzewam aż zacznie wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł. 
Miękkie masło ucieram z  cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.


 Na polewę masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku, dolewam tyle mleka by polewa nie była zbyt płynna i podgrzewam do połączenia się składników. Zestawiam, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszam rózgą. Polewę schładzam i rozprowadzam na cieście.


Całość wstawiam do lodówki na min. 6 godzin, a następnie kroję na kawałki i układam na paterze.





24 komentarze:

  1. Beatko twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie :-) zjadłabym kawalek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto :) Betko zaraz wpadam do Ciebie na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko, to ciasto kiedyś często się piekło w domu. Trochę zapomniane, a jakże smaczne. Dobrze, że przypomniałaś to ciast. Tak ładnie Ci wyszło. Takie prawdziwe fale... Częstuję się więc Beatko, bo ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami zapominamy o tym co najprostsze, a warte zachodu :) Dziękuję, Krysiu, za miłe słowa i zapraszam na kawałeczek ciacha :D

      Usuń
  4. Beatko Twoje ciasta to po prostu "niebo w gębie" :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Małgosiu, Twoje słowa to balsam dla mych uszu :D pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  5. Beatko fale udane nad udanymi aż żal zjeść choć tak kusza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Kochana że mi je przypomniałaś, tak dawno nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciacho! :)
    Wygląda naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na takich falach to można popłynąć ... Cudne a jaka pianka. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda pięknie, pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędnie wyglada to ciasto, pyszne jest na pewno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majeczko :) Polecam, bardzo smaczne ciacho :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Apetycznie wygląda, aż ślinka cieknie.
    Zjadłabym takie kawałeczek z filiżanką kawki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne fale:) Ciasto jest i piękne(aż jem oczami:)) i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. dla mnie bomba ! nie wiedziałem że to takie proste

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...