Ciasto znane i lubiane przez wszystkich łasuchów. Pyszne połączenie ciasta babkowego z masą budyniową oraz czereśniami osączonymi z likieru, który to spokojnie leżakował sobie u mnie w domu przez co najmniej dwa miesiące, a po odlaniu likieru pozostały czereśnie, które są mocno nasączone alkoholem i rewelacyjnie sprawdzają się w ciastach. Postanowiłam zatem, że użyję ich zamiast tradycyjnych jabłek, które, odkąd pamiętam, zawsze dodawałam do tego ciasta. Poza tym jeszcze pyszna, budyniowa masa i polewa czekoladowa. Czy można chcieć czegoś więcej?...
Na pewno warto wypróbować ten przepis, polecam
Na pewno warto wypróbować ten przepis, polecam
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 125 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- czereśnie z likieru
Masa:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 300 g masła
- 1/2 szklanki cukru
Polewa:
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 pełne łyżki kakao
- 60 ml mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą jajeczną. Na końcu dolewam olej i mleko. Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dosypuję 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej zaś 2 łyżki kakao.
Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam ciasto jasne
na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne.
czereśnie osączam z likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego.
Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło.
Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie mąki oraz żółtka, resztę mleka podgrzewam aż zacznie wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł.
Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.
Na polewę masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku, dolewam tyle mleka by polewa nie była zbyt płynna i podgrzewam do połączenia się składników. Zestawiam, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszam rózgą. Polewę schładzam i rozprowadzam na cieście.
Całość wstawiam do lodówki na min. 6 godzin, a następnie kroję na kawałki i układam na paterze.
Beatko twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie :-) zjadłabym kawalek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) zapraszam Marzenko :)
UsuńUwielbiam to ciasto :) Betko zaraz wpadam do Ciebie na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBiegnę wstawiać wodę na kawę :) Zapraszam Asiu:)
UsuńBeatko, to ciasto kiedyś często się piekło w domu. Trochę zapomniane, a jakże smaczne. Dobrze, że przypomniałaś to ciast. Tak ładnie Ci wyszło. Takie prawdziwe fale... Częstuję się więc Beatko, bo ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńCzasami zapominamy o tym co najprostsze, a warte zachodu :) Dziękuję, Krysiu, za miłe słowa i zapraszam na kawałeczek ciacha :D
UsuńBeatko Twoje ciasta to po prostu "niebo w gębie" :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję Małgosiu, Twoje słowa to balsam dla mych uszu :D pozdrawiam cieplutko :)
UsuńBeatko fale udane nad udanymi aż żal zjeść choć tak kusza :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu:)
UsuńDziękuję Kochana że mi je przypomniałaś, tak dawno nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńO widzisz, masz okazję upiec pyszne ciacho, Justyś :)
UsuńSuper ciacho! :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie :)
Na takich falach to można popłynąć ... Cudne a jaka pianka. Mniam
OdpowiedzUsuńOj, można, można .... pozdrawiam Weroniko :)
UsuńCiasto wygląda pięknie, pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńAleż oczywiście, że smakuje :D Pozdrawiam :)
UsuńObłędnie wyglada to ciasto, pyszne jest na pewno
OdpowiedzUsuńDziękuję Majeczko :) Polecam, bardzo smaczne ciacho :) Pozdrawiam
UsuńApetycznie wygląda, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie kawałeczek z filiżanką kawki.
Miło mi to czytać. Częstuj się :) Zapraszam :)
UsuńCudne fale:) Ciasto jest i piękne(aż jem oczami:)) i pyszne!
OdpowiedzUsuńDzięki Mariolu :)
Usuńdla mnie bomba ! nie wiedziałem że to takie proste
OdpowiedzUsuń