sobota, 10 listopada 2012

Bounty




Biszkopt czekoladowy

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki octu


Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 kostka margaryny


Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem i przesiewam przez sitko do masy jajecznej. Na końcu wlewam ocet, szybko przemieszam i wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do nagrzanego, do 170'C, piekarnika na jakieś 40-45 min.
Gdy ciasto jest już w piekarniku, 2 1/2 szklanki mleka gotuję z wiórkami kokosowymi oraz cukrem przez ok 20 min na wolnym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, wrzucam margarynę i mieszam do rozpuszczenia. Budyń rozprowadzam w pozostałym mleku i dodaję do masy kokosowej. Ciepłą masę wykładam na upieczone i przestudzone ciasto i odstawiam do zastygnięcia na jakieś 3-4 godz. Polecam wierzch polać polewą czekoladową, ale u mnie jej brak.




2 komentarze:

  1. Moja mama robi podobne ciacho tylko na białym biszkopcie :) Fajne to Twoje bounty. Człowiek siedzi przed kompem i się coraz bardziej głodny robi, widzą te Twoje pyszności :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować na białym biszkopcie w takim razie :) Pozdrawiam Olinko :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...