Biszkopt czekoladowy
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki octu
Masa kokosowa:
- 3 szklanki mleka
- 300 g wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 kostka margaryny
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem i przesiewam przez sitko do masy jajecznej. Na końcu wlewam ocet, szybko przemieszam i wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do nagrzanego, do 170'C, piekarnika na jakieś 40-45 min.
Gdy ciasto jest już w piekarniku, 2 1/2 szklanki mleka gotuję z wiórkami kokosowymi oraz cukrem przez ok 20 min na wolnym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, wrzucam margarynę i mieszam do rozpuszczenia. Budyń rozprowadzam w pozostałym mleku i dodaję do masy kokosowej. Ciepłą masę wykładam na upieczone i przestudzone ciasto i odstawiam do zastygnięcia na jakieś 3-4 godz. Polecam wierzch polać polewą czekoladową, ale u mnie jej brak.
Moja mama robi podobne ciacho tylko na białym biszkopcie :) Fajne to Twoje bounty. Człowiek siedzi przed kompem i się coraz bardziej głodny robi, widzą te Twoje pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Muszę spróbować na białym biszkopcie w takim razie :) Pozdrawiam Olinko :)
Usuń