U mnie w domu się choroba rozprzestrzenia, więc podam tylko przepis na to wspaniałe ciasto
Ciasto białe:
Ciasto czekoladowe:
Masa:
Polewa:
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam tłuszcz. Jeżeli roztopione masło to koniecznie musi być przestudzone do temp. pokojowej. Ciasto przekładam do natłuszczonej formy do keksu i wstawiam do nagrzanego do 180'C piekarnika ma 35 min. W taki sam sposób szykuję ciasto ciemne, tylko do mąki dodaję jeszcze kakao i ponownie piekę w natłuszczonej formie do keksu. Oba ciasta odstawiam do wystygnięcia. Z mleka odlewam ok 1/2 szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym mleku rozrabiam dwa opakowania budyniu i wlewam na gotujące mleko. Gotowy budyń przykrywam na wierzchu folią spożywczą, aby nie wytworzył się na nim kożuch i odstawiam w chłodne miejsce, by ostygł zupełnie. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję po łyżce zimny budyń. Na końcu wlewam sok z cytryny i mieszam, aż połączy się z masą. Zimne ciasta kroję na jednakowe plastry i smaruję masą raz ciasto jasne, raz ciemne. Układam na deseczce tworząc długi rząd naprzemiennych kolorów. Ciasto wstawiam do lodówki
Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia się składników. Mieszam, studzę i polewam ciasto po wierzchu, gdy czekolada ostygnie.Ponownie schładzam, a następnie kroję ciasto pod kątem ok 45'
Ciasto białe:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju lub 1/2 kostki roztopionego masła
Ciasto czekoladowe:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki tłuszczu
Masa:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- sok z 1/2 cytryny
Polewa:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki kakao
- ewentualnie 3-4 łyżki mleka
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam tłuszcz. Jeżeli roztopione masło to koniecznie musi być przestudzone do temp. pokojowej. Ciasto przekładam do natłuszczonej formy do keksu i wstawiam do nagrzanego do 180'C piekarnika ma 35 min. W taki sam sposób szykuję ciasto ciemne, tylko do mąki dodaję jeszcze kakao i ponownie piekę w natłuszczonej formie do keksu. Oba ciasta odstawiam do wystygnięcia. Z mleka odlewam ok 1/2 szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym mleku rozrabiam dwa opakowania budyniu i wlewam na gotujące mleko. Gotowy budyń przykrywam na wierzchu folią spożywczą, aby nie wytworzył się na nim kożuch i odstawiam w chłodne miejsce, by ostygł zupełnie. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję po łyżce zimny budyń. Na końcu wlewam sok z cytryny i mieszam, aż połączy się z masą. Zimne ciasta kroję na jednakowe plastry i smaruję masą raz ciasto jasne, raz ciemne. Układam na deseczce tworząc długi rząd naprzemiennych kolorów. Ciasto wstawiam do lodówki
Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia się składników. Mieszam, studzę i polewam ciasto po wierzchu, gdy czekolada ostygnie.Ponownie schładzam, a następnie kroję ciasto pod kątem ok 45'
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.