sobota, 1 grudnia 2012

Sernik gotowany

Witam po dłuższej nieobecności. Jak już pisałam wcześniej, choroba się u mnie rozprzestrzeniała na wszystkie, po kolei, moje dzieciaki. A przy czwórce dzieci to zajęło mi trochę czasu, zwalczenie jej.
 Ale nie o tym chciałam napisać. Wczoraj minęło szesnaście lat od dnia, w którym stanęłam na ślubnym kobiercu. Ech, jak ten czas szybko mija. Sama nie mogłam w to uwierzyć. Wow, to już szesnaście lat! A ja wciąż z jednym facetem!? TAK.  I dla tego właśnie faceta zrobiłam sernik gotowany.






Składniki na ciasto kruche:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanka mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego


Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 5-6 łyżek mleka


Wykonanie:
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszam w misce, wbijam całe jajka i łączę z mąką, aż powstanie coś jak drobne kluseczki. Potem dodaję miękkie masło i zagniatam ciasto. Zawijam w folię spożywczą i schładzam w zamrażalniku jakieś 30 min.
Twaróg przepuszczam przez maszynkę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję żółtka. Białka ubijam na sztywno i odstawiam. Do masy maślanej dodaję porcjami zmielony twaróg. Na końcu daję ubite białka i mieszam delikatnie, aż piana połączy się z masą serową. Ja używam zawsze  drewnianej łyżki do łączenia piany z białek z masą. I zawsze mieszam w jedną stronę.
Gotową masę przekładam do garnuszka i wstawiam na średni gaz. Gotuję dłuższą chwilę,by ser się rozpuścił.Mleko i budynie mieszam ze sobą i wlewam na gotującą się masę. Chwilę jeszcze gotuję, cały czas mieszając. Konsystencją i smakiem przypomina serek homogenizowany.  Zestawiam z palnika i odstawiam  aby masa ostygła. Od czasu, do czasu mieszam. Schłodzone ciasto wyjmuję, dzielę na trzy części i rozwałkowuję, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek piekę 15 min w temp 200'C. Placki przekładam jeszcze ciepłą masą serową i odstawiam na noc. Składniki polewy gotuję, a kiedy zastygnie, wykładam na wierzch ciasta i rozprowadzam nożem po całej powierzchni.







4 komentarze:

  1. O widzisz... co autor to przepis :)
    Ja znam sernik gotowany na biszkopcie i innego sobie nie wyobrażam :D
    http://kuchniaanai.blogspot.com/2013/01/sernik-gotowany.html
    Pozdrawiam
    Anai

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo....Również posiadam ten na biszkopcie, ale jeszcze nigdy go nie robiłam. Chyba będę musiała wypróbować:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Ktoś ukradł dużo przepisów i zdjęc z tej strony i wkleja je na Naszą klasę jako swoje , podaję jeden link http://nk.pl/#profile/47870166/gallery/album/78/1987

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za info, ale nie mam tej osoby w znajomych i nie mogę tego zweryfikować. Czy możesz zrobić print screen i przesłać mi na e-mail? Chociaż dwie, lub trzy fotki?

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...