niedziela, 16 grudnia 2012

Ananasek

Prościutki, szybciutki, idealny na niedzielne popołudnia przy kawie. Przepis pochodzący z książki Siostry Anastazji, pt: 103 ciasta Siostry Anastazji.  W oryginale z bezą z białek z wiórkami kokosowymi, u mnie z bitą śmietaną:)




Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
Masa:
  • 1 puszka ananasów
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
Piana:
  • 1/2 litra kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Białka ubijam na pianę dodając cukier i  po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy jajecznej.. Na koniec wlewam ocet, mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w temp. 160'C.
Z ananasów odlewam sok. Na soku gotuję budyń. Przestudzony wykładam na spód biszkoptowy.
Śmietanę ubijam z cukrem na sztywną pianę, przykrywam  tym wierzch ciasta i schładzam.




Przepisy Siostry Anastazji


5 komentarzy:

  1. Mam książki s.Anastazji, nie robiłam akurat tego ciasta, ale wygląda bardzo apetycznie.Może kiedyś sięgnę po recepturkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ananasa. Super przepis i jaki szybki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak ta śmietana zachowuje się na stole ? długo może stać w temp. pokojowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma z nią najmniejszego problemu. Mimo, że nie używam zagęstnika to śmietana świetnie się trzyma. Nie podchodzi wodą i nie spływa z ciasta. Świetnie się sprawdza, polecam:)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...