Prościutki, szybciutki, idealny na niedzielne popołudnia przy kawie. Przepis pochodzący z książki Siostry Anastazji, pt: 103 ciasta Siostry Anastazji. W oryginale z bezą z białek z wiórkami kokosowymi, u mnie z bitą śmietaną:)
Biszkopt:
Białka ubijam na pianę dodając cukier i po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy jajecznej.. Na koniec wlewam ocet, mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w temp. 160'C.
Z ananasów odlewam sok. Na soku gotuję budyń. Przestudzony wykładam na spód biszkoptowy.
Śmietanę ubijam z cukrem na sztywną pianę, przykrywam tym wierzch ciasta i schładzam.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1 puszka ananasów
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1/2 litra kremówki
- 1/2 szklanki cukru
Białka ubijam na pianę dodając cukier i po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy jajecznej.. Na koniec wlewam ocet, mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w temp. 160'C.
Z ananasów odlewam sok. Na soku gotuję budyń. Przestudzony wykładam na spód biszkoptowy.
Śmietanę ubijam z cukrem na sztywną pianę, przykrywam tym wierzch ciasta i schładzam.
Mam książki s.Anastazji, nie robiłam akurat tego ciasta, ale wygląda bardzo apetycznie.Może kiedyś sięgnę po recepturkę
OdpowiedzUsuńUwielbiam ananasa. Super przepis i jaki szybki :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę z tego powodu:) Pozdrawiam:)
Usuńa jak ta śmietana zachowuje się na stole ? długo może stać w temp. pokojowej ?
OdpowiedzUsuńNie ma z nią najmniejszego problemu. Mimo, że nie używam zagęstnika to śmietana świetnie się trzyma. Nie podchodzi wodą i nie spływa z ciasta. Świetnie się sprawdza, polecam:)
Usuń