wtorek, 25 grudnia 2012

Figowiec

Witam serdecznie w piękny świąteczny dzionek. Życzę wszystkim moim czytelnikom, znajomym, przyjaciołom i rodzinie zdrowych i pogodnych świąt oraz wspaniałości na stole. I taką jedną wspaniałością pragnę się dziś z Wami podzielić. Dziś na pewno nikt nie będzie piekł ciasta, ale wierzę, że przyda się na sylwestra lub jakąś inną okoliczność. Polecam Wam wspaniałe ciasto Siostry Anastazji. Jest przepyszne i elegancko wygląda, jak zwykle zresztą, wszystkie jej ciasta




Biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto figowe:
  • 20 dag pokrojonych fig
  • 20 dag rodzynek
  • 20 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 białek
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 10 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 kostki margaryny

Wykonanie:
Biszkopt-Białka ubijam  na pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Wlewam ocet, wymieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 160'C.
Ciasto figowe-Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy białkowej. Na końcu dodaję pokrojone bakalie. Delikatnie mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok 1,30 min w temp. 110'C, aż beza nabierze złotego koloru.
Masa- Żółtka z cukrem ubijam  na parze do białości. Miękkie masło ucieram na puch i dodaję po łyżce masę z żółtek. Gotowym kremem smaruję najpierw spód biszkoptowy, przykrywam ciastem figowym i  wykładam resztę masy. Całość posypuję kakao wymieszanym z cukrem pudrem lub gotowym kakao rozpuszczalnym


Przepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji


Przepisy Siostry Anastazji


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...