poniedziałek, 10 grudnia 2012

Ciasto a'la tort

Ciasto dość ciekawe, w smaku bardzo dobre. Nawet mało słodkie jak twierdzi mój mąż. Dla mnie w sam raz. A nie ma żadnej nazwy, gdyż sama go wymyśliłam. Pomysł zaczerpnięty troszkę z przepisu Siostry Anastazji, a troszkę mojej weny twórczej dołożyłam i tak powstał taki fajny i ciekawy przepis.





Składniki na spód biszkoptowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku  do pieczenia
  • 1 łyżka octu


Masa:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 galaretki zielone
  • 2 śmietany kremówki


Wykonanie:
Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po 1 żółtko  Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszam razem i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam ocet, wymieszam jeszcze raz i przekładam  na blachę (w tym przypadku użyłam tortownicy większej)  wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 30 min.. Upieczone odstawiam aby ciasto wystygło. Z mleka odlewam ok. 1/2 szklanki i rozprowadzam w tym proszek budyniowy  Resztę mleka gotuję i wlewam rozmącony budyń. Zestawiam z ognia i wierzch budyniu przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się  kożuch. Studzę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Kremówkę ubijam i dodaję po łyżce bitej śmietany do masy budyniowej mieszając tak jak pianę z białek. Masę schładzam w lodówce. Galaretki robię wg przepisu na opakowaniu. Każda rozpuszczam w oddzielnym rondelku. Odstawiam aż galaretki zaczną tężeć. Na spód biszkoptowy wykładam połowę masy budyniowej, na masę daję pierwszą galaretkę, potem resztę masy i ponownie galaretkę. Całość odstawiam na całą noc, do całkowitego zastygnięcia




2 komentarze:

  1. Bardzo ładnie się prezentuje, musi być pyszne :)
    pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było bardzo dobre:) Tym bardziej, że nie za słodkie jak na takie ciacho:)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...