Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 olejek rumowy
Polewa:
- 1/3 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję kakao i dżem, wbijam po jednym jajku. Mąkę mieszam z sodą, dodaję do masy maślanej. Na końcu wlewam mleko, mieszam i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i piekę przez 55 min. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części.. Kaszę manną gotuję na mleku, studzę. Masło ucieram z cukrem dodając po łyżce zimną kaszę. Na końcu wsypuję kakao i masą przekładam moje ciasto. Składniki na polewę podgrzewam do połączenia się ze sobą. Nie gotuję. Polewam ciasto i odstawiam by czekolada zastygła.
Masa z kaszy mannej super smakuje.Ciasto fajne, szybkie do wykonania i na pewno bardzo smaczne!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, a dodatek olejku rumowego sprawia, że ciasto smakuje jakby było z alkoholem, którego ja nie dodaję ze względu na dzieci:)
UsuńJestem fanką wszystkiego co z kakaem i kawą, a więc dla mnie prawdziwa bomba:)
OdpowiedzUsuńTo z kawą, polecam, jeszcze miodowo-imbirowe. Jest świetne:)
UsuńCiasto super pyszne!!! Troszkę się bałam,że mi nie wyidżie,ale było OK. Chce podziękować za kolejny przepis .
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:) Staram się dodawać takie przepisy, by nawet początkujący nie miał problemu z ich przyrządzeniem. Pozdrawiam Kaju:)
Usuńfajny bambusek :) lubię czekoladowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)