poniedziałek, 28 stycznia 2013

Bambo




Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody


Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 olejek rumowy


Polewa:

  • 1/3 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka kakao


Wykonanie:
Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję kakao i dżem, wbijam po jednym jajku. Mąkę mieszam z sodą, dodaję do masy maślanej. Na końcu wlewam mleko, mieszam i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i piekę przez 55 min. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części.. Kaszę manną gotuję na mleku, studzę.  Masło ucieram z cukrem dodając po łyżce zimną kaszę. Na końcu wsypuję kakao i masą przekładam moje ciasto. Składniki na polewę podgrzewam do połączenia się ze sobą. Nie gotuję. Polewam ciasto i odstawiam by czekolada zastygła.



7 komentarzy:

  1. Masa z kaszy mannej super smakuje.Ciasto fajne, szybkie do wykonania i na pewno bardzo smaczne!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne, a dodatek olejku rumowego sprawia, że ciasto smakuje jakby było z alkoholem, którego ja nie dodaję ze względu na dzieci:)

      Usuń
  2. Jestem fanką wszystkiego co z kakaem i kawą, a więc dla mnie prawdziwa bomba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To z kawą, polecam, jeszcze miodowo-imbirowe. Jest świetne:)

      Usuń
  3. Ciasto super pyszne!!! Troszkę się bałam,że mi nie wyidżie,ale było OK. Chce podziękować za kolejny przepis .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) Staram się dodawać takie przepisy, by nawet początkujący nie miał problemu z ich przyrządzeniem. Pozdrawiam Kaju:)

      Usuń
  4. fajny bambusek :) lubię czekoladowe ciasta :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...