środa, 23 stycznia 2013

Placek drożdżowy z dżemem

Od wczoraj moje dzieciaki chodziły za mną i marudziły, że mają ochotę na coś słodkiego. Tak, połowa tygodnia już praktycznie za nami, więc jak to może być, że w domu brakuje słodkości?:)  Od pewnego czasu piekę bardzo często, to nie chce mi się nawet piec na tygodniu. Tym bardziej, że obowiązków ci u mnie dostatek.
Tak więc, poszłam na łatwiznę i zrobiłam placek drożdżowy:) Czy łatwizna? Można by polemizować na ten temat, w każdym bądź razie szybko i bez wysiłku upiekłam "drożdżówkę" z dżemem. I przy okazji miałam czas na inne zajęcia, gdy moje ciacho sobie spokojnie wyrastało




Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 masło
  • 4 jajka
  • 1/2 słoiczka dżemu


Wykonanie:
Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swą objętość dodaję do niego roztrzepane jajka, resztę cukru, rozpuszczone masło i pozostała mąkę. Wszystko energicznie wyrabiam dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Gotowe ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na ok 1 godz w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładam połowę ciasta na blachę wysmarowaną  masłem, rozsmarowuję dżem i przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200'C, potem zmniejszam do 180'C i wstawiam ciasto na jakieś 30- 35 min. Placek jest gotowy, gdy zarumieni się na wierzchu, a jego boki zaczną odstawać od blachy. Wyłączam piekarnik zostawiając w min "drożdżówkę" na ok 15 min. Potem wyjmuję z  piekarnika i czekam, aż ostygnie.




2 komentarze:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...