środa, 2 stycznia 2013

Pani Walewska

Witam serdecznie w Nowym 2013 Roku i z tej okazji pragnę złożyć Wam życzenia wszelkiej pomyślności oraz wielu udanych i kreatywnych chwil w zaciszu domowej kuchni:)
Na tę okazję proponuję wszystkim przepyszną Panią Walewską znaną również  jako Pyszoto lub Pychotka. 





Składniki:
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 słoik powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu
Beza:
  • 4 białka
  • 30 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżeczki śmietany 18%
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 3 godz. Ciasto musi być dobrze schłodzone, aby dało się ładnie rozwałkować. Po tym czasie wyjmuję ciasto, dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję i wykładam na dwie  blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Oba smaruję po wierzchu powidłami. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier puder, na końcu wsypuję mąkę ziemniaczaną. Bezą smaruję ciasta z powidłami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225'C na jakieś 10-15 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aby wystygło. Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące się mleko. Budyń przykrywam folią spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń. Na koniec dorzucam śmietanę 18%, mieszam i wykładam masę na pierwszy placek, przykrywam drugim plackiem i odstawiam na min 12 godz, by ciasto skruszało.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...