sobota, 23 marca 2013

Rurki z kremem

Pamiętam, jak kiedyś robiłam z moją mamą rurki z kremem. Teraz zaś ja robię ze swoimi dzieciakami. Miło się wspomina takie chwile. Dlatego dziś na tapecie właśnie rurki. Takie robione wspólnie, domowo i z humorkiem:) Tak się pracuje z dziećmi i takie chwile pozostają w pamięci na zawsze:) Wspólna praca przy nawijaniu ciasta na foremkę zaowocowała takim oto rezultatem.







Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 2 pełne łyżki śmietany 18%
Masa:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kostki białego twarogu
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka

Wykonanie:
Mąkę i  cukier  mieszam dodaję żółtka, wiórki masła i śmietanę. Zagniatam ciasto, wałkuję i kroję w pasy szer. ok 3-4 cm. 


Foremki do rurek smaruję tłuszczem i nawijam na nie pasy ciasta.


 Układam na blasze posypanej mąką i piekę 20 min w temp 180'C. Gotowe odstawiam, a po przestygnięciu usuwam metalową foremkę. W szklance mleka gotuję budyń, nakrywam folią by nie utworzył się kożuch i odstawiam w chłodne miejsce.  Ser przepuszczam przez maszynkę. Żółtka ucieram na parze z cukrem, aż będą białe, dodaję po łyżce miękkie masło i biały ser. Następnie dodaję zimny budyń. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i napełniam nią moje rurki. 





12 komentarzy:

  1. da się czymś amoniak zastąpić? Chętnie bym zrobiła może i to jutro, ale nie mam amoniaku :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że proszek do pieczenia nada się równie dobrze jak amoniak:)

      Usuń
    2. Dobra! Wyzwanie przyjęte. W nadchodzącym tygodniu przetestuję Twój przepis! :) Tylko muszę wymyślić czym zastąpić jeszcze, takie gotowe foremki do rurek, coś wymyślę :) Dam znać jak wyszły!

      Usuń
    3. OK, czekam w takim razie na Twoją opinię:) Mam nadzieję, ze będą smakowały:) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. kiedy dać budyńMajka

    OdpowiedzUsuń
  3. Hola Beata, me gusta este pastel, yo tambien lo hago, tengo la raceta y los fotos,;) pasate a verlos
    Te han salido genial ,
    un beso

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hola Eniko:) Twoje rurki są z ciasta francuskiego:) Też takie chciałam zrobić, ale może następnym razem. Dziś zadowolę się ciastem półkruchym:) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Beatko...a nie próbowałaś nigdy zmiksować twarogu z odrobiną mleka? To bardzo ułatwia i przyśpiesza prace.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Elu, tylko, że takiego twarogu używam tylko do naleśników:) Sama nie wiem czemu:)

      Usuń
  5. Ekstra przedstawiony przepis - gratulacje :) tylko dlaczego twój blog to "ciasteczkowy potwór"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mirku:) A co do nazwy bloga.... to moje dzieci są jak ten Ciasteczkowy Potwór z ul. Sezamkowej. Wsunął wszystko, do ostatniego okruszka i jeszcze więcej:) Pozdrawiam

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...