niedziela, 24 marca 2013

Babka białkowa z polewą karmelową

W oryginale była białkowo-makowa, ale z braku maku zostały białka. A i tak wyszła bardzo dobra w smaku  i mignęła się dosłownie w kilka chwil.







Składniki:

  • 1 szklanka białek (ok 8 sztuk)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 100 ml mleka
  • rodzynki
Karmel:
  • 7 łyżek cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 kostki masła
  • 120 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
Masło rozpuszczam na patelni i odstawiam aby przestygło. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło, mleko  oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 40 min. 
Cukier na karmel wsypuję do rondelka z grubym dnem, wlewam dwie łyżki wody i podgrzewam na średnim gazie od czasu do czasu potrząsając rondelkiem ( nie mieszam łyżką.)aż cukier nabierze złotego koloru. Gdy cały cukier  skarmelizuje się zestawiam z ognia, wlewam śmietankę i wrzucam masło pokrojone w kostkę. Energicznie mieszam, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Studzę i polewam upieczoną i przestudzoną babkę.




Babki i babeczki





9 komentarzy:

  1. Baaardzo ciekawy przepis i super sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam a brzimi iwygląda ciekawie :)a polewa mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdania domowników co do polewy były podzielone:) Córkom i mnie smakowała, zaś panom już nie całkiem:D Ich opinia to; oj, może być:)

      Usuń
  3. Wszystko co z karmelem jest na pewno rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja także lubię karmel, toffi, kajmak i inne i mi bardzo smakowało połączenie. Słodki smak babki przełamany goryczką karmelu:) Mniam!

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :) Z tą polewą musiała być wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetycznie wygląda. Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta na bazie samych białek. Co zrobić w takim wypadku z tymi 8 żółtkami? :D Macie jakieś fajne przepisy, żeby je wykorzystać. Chętnie wypróbuję ten przepis jednak nie lubię marnować jedzenia. Dalego jak tylko znajdę sposób na żółtka od razu biorę się za pieczenie tej babki. Chyba najlepsza będzie ta polewa.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...