W oryginale była białkowo-makowa, ale z braku maku zostały białka. A i tak wyszła bardzo dobra w smaku i mignęła się dosłownie w kilka chwil.
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka białek (ok 8 sztuk)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
- 100 ml mleka
- rodzynki
Karmel:
Masło rozpuszczam na patelni i odstawiam aby przestygło. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło, mleko oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 40 min.
Cukier na karmel wsypuję do rondelka z grubym dnem, wlewam dwie łyżki wody i podgrzewam na średnim gazie od czasu do czasu potrząsając rondelkiem ( nie mieszam łyżką.)aż cukier nabierze złotego koloru. Gdy cały cukier skarmelizuje się zestawiam z ognia, wlewam śmietankę i wrzucam masło pokrojone w kostkę. Energicznie mieszam, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Studzę i polewam upieczoną i przestudzoną babkę.
Baaardzo ciekawy przepis i super sosik :)
OdpowiedzUsuńA tak trochę pokombinowałam:)
Usuńnie jadłam a brzimi iwygląda ciekawie :)a polewa mniam mniam
OdpowiedzUsuńZdania domowników co do polewy były podzielone:) Córkom i mnie smakowała, zaś panom już nie całkiem:D Ich opinia to; oj, może być:)
UsuńWszystko co z karmelem jest na pewno rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńAniu, ja także lubię karmel, toffi, kajmak i inne i mi bardzo smakowało połączenie. Słodki smak babki przełamany goryczką karmelu:) Mniam!
UsuńWygląda bardzo apetycznie :) Z tą polewą musiała być wyśmienita :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć:) A właściwie czytać:)
UsuńAleż apetycznie wygląda. Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta na bazie samych białek. Co zrobić w takim wypadku z tymi 8 żółtkami? :D Macie jakieś fajne przepisy, żeby je wykorzystać. Chętnie wypróbuję ten przepis jednak nie lubię marnować jedzenia. Dalego jak tylko znajdę sposób na żółtka od razu biorę się za pieczenie tej babki. Chyba najlepsza będzie ta polewa.
OdpowiedzUsuń