sobota, 6 kwietnia 2013

Sernik krakowski

Mój sernik krakowski, a właściwie nie mój, tylko znaleziony na Tesco i zrobiony przeze mnie:) To już ostatni przepis, który wykorzystałam na święta. Teraz tylko pozostaje upichcić coś na bieżąco. Proponuję zmniejszyć ilość cukru w masie serowej. Te pół szklanki można sobie spokojnie odpuścić.







Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 5 jaj
  • 1/2 kostki masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • rodzynki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • kandyzowana skórka cytrynowa
  • mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas
Lukier:
  • 1białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę  śmietany, zawijam w folię  i wkładam do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie wyjmuję, 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na blasze wyłożonej papierem  do pieczenia i piekę 20 min w temp. 180'C
Upieczone odstawiam aby przestygło. 
Ser mielę dwukrotnie, masło ucieram na puszystą masę z cukrem i  cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku. Następnie dodaję po łyżce zmielony twaróg i miksuję na gładką masę. Wsypuję mąkę ziemniaczaną oraz bakalie i chwilę miksuję. Biała ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy serowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Masę wykładam na podpieczone ciasto. Resztę ciasta wyjmuję z lodówki, formuję wałek i układam na  masie serowej w kształcie rombów. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na  około 50 min. 
Składniki na lukier ucieram i dekoruję wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta







12 komentarzy:

  1. Super wygląda, zawsze miałam ochotę zrobić ale wydawał mi się skomplikowany:) Twoja wersja wydaje mi się fajna:) zapisuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się obawiałam, dopóki sama nie spróbowałam:) Jest bardzo prosty, także polecam ze spokojnym sumieniem:)

      Usuń
  2. uwielbiam serniki, aż mi ślinka pociekła :) a do tego rewelacyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krakowski zawsze najlepszy ! Przepysznie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam również smakował Samanto. Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Smakowicie ozdobiony. Tez chętnie wypróbuję Twoją wersję ale niestety bez śmietany, gdyż tej nie jadamy.
    Ja swojemu świątecznemu nie zrobiłam zdjęcia i nie mogę się nim teraz pochwalić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, uważam, że śmietanę spokojnie możesz pominąć:) Ciasto będzie po prostu bardziej kruche:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Beata, que tarta mas bonita y rica!
    felicidades
    un beso

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muchas gracias, Eniko:)Y hasta muy sabroso. Saludos:)

      Usuń
  6. Wygląda smakowicie :) Uwielbiam serniki, ale tego klasyka jeszcze nie piekłam... Najwyższy czas nadrobić zaległości ;)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...