Mój sernik krakowski, a właściwie nie mój, tylko znaleziony na Tesco i zrobiony przeze mnie:) To już ostatni przepis, który wykorzystałam na święta. Teraz tylko pozostaje upichcić coś na bieżąco. Proponuję zmniejszyć ilość cukru w masie serowej. Te pół szklanki można sobie spokojnie odpuścić.
Ciasto:
Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru pudru
- 1 kostka masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- sól
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 5 jaj
- 1/2 kostki masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- rodzynki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- kandyzowana skórka cytrynowa
- mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas
Lukier:
- 1białko
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę śmietany, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie wyjmuję, 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 min w temp. 180'C
Upieczone odstawiam aby przestygło.
Ser mielę dwukrotnie, masło ucieram na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku. Następnie dodaję po łyżce zmielony twaróg i miksuję na gładką masę. Wsypuję mąkę ziemniaczaną oraz bakalie i chwilę miksuję. Biała ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy serowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Masę wykładam na podpieczone ciasto. Resztę ciasta wyjmuję z lodówki, formuję wałek i układam na masie serowej w kształcie rombów. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 50 min.
Składniki na lukier ucieram i dekoruję wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta
Super wygląda, zawsze miałam ochotę zrobić ale wydawał mi się skomplikowany:) Twoja wersja wydaje mi się fajna:) zapisuję
OdpowiedzUsuńTeż się obawiałam, dopóki sama nie spróbowałam:) Jest bardzo prosty, także polecam ze spokojnym sumieniem:)
Usuńuwielbiam serniki, aż mi ślinka pociekła :) a do tego rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki, Justynko, za komplement:)
UsuńKrakowski zawsze najlepszy ! Przepysznie wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNam również smakował Samanto. Pozdrawiam:)
UsuńSmakowicie ozdobiony. Tez chętnie wypróbuję Twoją wersję ale niestety bez śmietany, gdyż tej nie jadamy.
OdpowiedzUsuńJa swojemu świątecznemu nie zrobiłam zdjęcia i nie mogę się nim teraz pochwalić:)
Aniu, uważam, że śmietanę spokojnie możesz pominąć:) Ciasto będzie po prostu bardziej kruche:) Pozdrawiam:)
UsuńBeata, que tarta mas bonita y rica!
OdpowiedzUsuńfelicidades
un beso
Muchas gracias, Eniko:)Y hasta muy sabroso. Saludos:)
UsuńWygląda smakowicie :) Uwielbiam serniki, ale tego klasyka jeszcze nie piekłam... Najwyższy czas nadrobić zaległości ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń