czwartek, 18 kwietnia 2013

Pyzie

Następne wspaniałe ciasto z kolekcji książek Siostry Anastazji. Ten pochodzi z książki pt: 100 Nowych Ciast Siostry Anastazji i jak zwykle jest wyborny. Polecam wszystkim ciastożercom:D







Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka zielona
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki cukru
Masa jogurtowa:
  • 2 duże pojemniki jogurtu truskawkowego bez cząstek owoców
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
Bita śmietana:
  • 1/2 litra śmietany kremówki 
  • 2 łyżeczki żelatyny-ja użyłam galaretki cytrynowej
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatek:
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
Biszkopt- Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Żółtka mieszam z octem i proszkiem do pieczenia i dodaję do ubitych białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewam i łączę z masą jajeczną. Blachę do pieczenie wykładam papierem do pieczenie i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180'C , wstawiam ciasto i piekę 35-40 min. Wyjmuję i studzę.
Masa jabłkowa- Jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładam go garnuszka, dodaję masło oraz cukier i podgrzewam na niewielkim ogniu do czasu, aż jabłka nabiorą konsystencji musu. Wsypuję galaretkę i chwilę gotuję by żelatyna się rozpuściła. Gotowe odstawiam w chłodne miejsce. Chłodny mus wykładam na spód biszkoptowy i czekam aż zupełnie zastygnie. Biszkopty moczę w ponczu z herbaty i układam na masie jabłkowej.
Masa jogurtowa- Galaretkę mieszam z żelatyną i rozpuszczam we wrzątku cały czas mieszając. Rozpuszczoną odstawiam by wystygła. Jogurt przekładam do miski i miksując dodaję tężejącą galaretkę. Gdy masa zaczyna się ścinać wykładam ją  na biszkopty. wstawiam do lodówki ma 15 min.
Bita śmietana- Żelatynę lub galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku i odstawiam by zaczęła tężeć. Kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, na końcu wlewam tężejącą galaretkę i masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na masę jogurtową. Tak przygotowane ciasto ponownie schładzam w lodówce przez ok 1 godz.




20 komentarzy:

  1. Cisto pychota,jak większość siostry Anastazji. Mój ulubiony wg jej przepisu to ciasto ze śliwkami suszonymi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie robiłam. Podaj dokładną nazwę, gdyż ze śliwkami to wiem, że jest sernik. Chyba, że o tym serniku mówisz:)

      Usuń
    2. Nie chodzi mi o sernik. Ciasto, o którym mówię pochodzi z książki "103 cista siostry Anastazji" i nazywa się "ze śliwkami". To cisto kruche z powidłem śliwkowym, bakaliami i śliwkami suszonymi , zalane ciastem ucieranym z orzechami włoskimi.Jest pyszne i od paru lat robię je zazwyczaj na Boże Narodzenie.

      Usuń
    3. Mam tą książkę, ale nie robiłam tego ciasta. Przy najbliższej okazji wypróbuję:) dzięki Ann J za podpowiedź:D

      Usuń
  2. Que buena , Beata , tienes una recetas estupendas
    un beso
    felicidades

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudownie, a w związku z tym, że na diecie jestem nawet nie będę sobie wyobrażać jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, Justynko, wyobrazić to sobie możesz:) A nawet powinnaś:D

      Usuń
  4. Beatko nie chcesz mnie adoptować? Za kawałki Twoich dobroci będę sprzątała po Twoim pieczeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu nie:) Jedno dziecko więcej nie sprawi mi większej różnicy:D

      Usuń
  5. Beatko pyszne ciacho :))) bardzo mi sie podoba i chyba jutro upiekę :)))
    Cieszę się, że ciasteczka owsiane bez pieczenia Ci smakowały :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest przepyszne i nie za słodkie:) A Twój przepis ukaże się już niebawem, Olinko. Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Szkoda , nie mam tej książki, w moim posiadaniu jest "183 przepisy siostry Anastazji " i "100 nowych ciast".Podobno wyszła wspaniała książka s.Anastazji Bezcenne rady i sekrety, trzeba się za nią rozejrzeć. Ciasto wyszło Ci wspaniale, piękne zdjecie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, widziałam ją na necie, jest już dostępna. Możesz sobie zamówić. A mi brakuje tylko 143 przepisy z jej serii kulinarnej. dziękuję za komplement:D Pozdrawiam

      Usuń
  7. Już wiem jak się nazywa to ciasto ze śliwkami- łącki przekładaniec- przepis posiadam ,jeżeli ktoś chce podam na email.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ten przepis, znalazłam w książce pt; 100 Nowych Ciast Siostry Anastazji:) Fajnie się prezentuje, ale jeszcze nie robiłam.

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...