Ten przepis "ukradłam" z blogu Olinki-Smakowy Raj i troszkę go zmodyfikowałam wg własnej potrzeby. Ciastka bardzo szybko się przygotowuje, dłużej zaś trwa ich chłodzenie:) Miałaś rację Olinko- moje dzieciaki też chciały próbować, czy już nadają się do jedzenie:D Zbyt wielu mam degustatorów w domu. Ale udało się i fotka także zrobiona. Jedyny feler, to szybciutko się skończyły:)
Z podanych składników wyszło mi jakieś 35 sztuk. Były pyszne.
Składniki:
Z podanych składników wyszło mi jakieś 35 sztuk. Były pyszne.
Składniki:
- 20 dag płatków owsianych
- 10 dag wiórek kokosowych
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 100 ml mleka
Wykonanie:
Masło, cukier i mleko gotuję, dodaję do tego kakao i mieszam by nie było grudek.
Wsypuję płatki zmieszane z wiórkami kokosowymi, dokładnie mieszam za pomocą łyżki z powstała czekoladą i odstawiam by masa przestygła.
Wilgotnymi dłońmi formuję niewielkie kulki i układam na desce. Wstawiam do lodówki na ok 2 godz. Po tym czasie przekładam ciasteczka na talerz i gotowe.
Beata , delicioso.
OdpowiedzUsuńun beso
Gracias Eniko :)
UsuńBardzo fajne, nie ma z nimi dużo roboty, dla mnie tylko bez wiórek, jakoś nie mogę się do nich przekonać :)
OdpowiedzUsuńJustynko, znasz powiedzenie, że z braku laku to i kit dobry? To i u mnie z braku sezamu, czy też słonecznika dodałam wiórki:) Wejdź w link, u Olinki zobaczysz, że wiórki są zbędne, jeżeli ich nie lubisz. Pozdrawiam
UsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńA bez tłuszczu i wiórek będzie wersja dietetyczna..
OdpowiedzUsuńElu , a czym ten tłuszcz chcesz zastąpić by ciastka się nie rozpadły? Zdradź mi swój sekret
UsuńRacja, mimo wszystko ciastka są pyszne polecam zamiast wiórków kokosowych użyć sezamu lub pokruszonych orzechów ;) pyszne
UsuńNiestety bez tłuszczu to nie będzie ich wcale :( bo się nie skleją...
OdpowiedzUsuńWczoraj bez powodzenia testowałam...
Właśnie się zastanawiałam, czym Ela chce ten nieszczęsny tłuszcz zastąpić. I nic mi do głowy nie przyszło:)
OdpowiedzUsuń