Sama jestem pod wrażeniem, że przez cały tydzień nie upiekłam żadnego ciasta i nie dodałam żadnego wpisu:) A to z tego względu, że dzięki takiej pogodzie namnożyło mi się obowiązków i pracy na działce. A dodatkowo moja mała nie chce wcale siedzieć w domu. Ale wczoraj upiekłam przepyszne ciasto. Zachęcam do wypróbowania:D
Ciasto:
Ciasto:
- 15 dag białego sera
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 4 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 8-10 jabłek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 słoik konfitury morelowej
- 1 słoik borówek lub wiśni-u mnie wiśnie w żelu
Wykonanie:
Składniki na ciasto miksuję razem i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka, śmietanę, połowę cukru i połowę wiórków mieszam i masą smaruję wierzch wysypanego ciasta.
Jabłka obieram, kroję na połowę, wydrążam gniazda nasienne i układam na cieście otworami do góry.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na 30 min.Białka i resztę cukru ubijam i dodaję pozostałe wiórki kokosowe.
Wyjmuję ciasto, smaruję podgrzaną konfiturą, między jabłkami wykładam bezę kokosową, a otwory po gniazdach nasiennych wypełniam wiśniami i wstawiam jeszcze na 10-15 min, aż beza zbrązowieje. Gotowe wyjmuję i odstawiam do wystudzenia.
Wygląda na bardzo pyszne :) niestety muszę na razie wierzyć na słowo :) ale przyjdzie czas :)
OdpowiedzUsuńSądzę, że raz na jakiś czas, możesz sobie zafundować coś ekstra. Na prawdę:)
UsuńUwielbiam połączenie jabłek i białego sera, to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńDomownikom smakowało, a to najlepsza rekomendacja:)
UsuńTo i ja dołączam do towarzystwa...sero-jabłko-żerców:D Fajny przepis i skład bardzo przystępny.:)
OdpowiedzUsuńNo, to czekam na Twoją opinię, Elu:)
Usuń