sobota, 11 maja 2013

Ciasto jabłkowo-kokosowe

Sama jestem pod wrażeniem, że przez cały tydzień nie upiekłam żadnego ciasta i nie dodałam żadnego wpisu:) A to z tego względu, że dzięki takiej pogodzie namnożyło mi się obowiązków i pracy na działce. A dodatkowo moja mała nie chce wcale siedzieć w domu. Ale wczoraj upiekłam przepyszne ciasto. Zachęcam do wypróbowania:D







Ciasto:

  • 15 dag białego sera
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 8-10 jabłek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 słoik konfitury morelowej
  • 1 słoik borówek lub wiśni-u mnie wiśnie w żelu
Wykonanie:
Składniki na ciasto miksuję razem i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.



 Żółtka, śmietanę, połowę cukru i połowę wiórków mieszam i masą smaruję wierzch wysypanego ciasta. 



Jabłka obieram, kroję na połowę, wydrążam gniazda nasienne i układam na cieście otworami do góry. 


Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na 30 min.Białka i resztę cukru ubijam i dodaję pozostałe wiórki kokosowe. 


Wyjmuję ciasto, smaruję podgrzaną  konfiturą, między jabłkami wykładam bezę kokosową, a  otwory po gniazdach nasiennych wypełniam  wiśniami i wstawiam jeszcze na 10-15 min, aż beza zbrązowieje. Gotowe wyjmuję i odstawiam do wystudzenia.




6 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo pyszne :) niestety muszę na razie wierzyć na słowo :) ale przyjdzie czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że raz na jakiś czas, możesz sobie zafundować coś ekstra. Na prawdę:)

      Usuń
  2. Uwielbiam połączenie jabłek i białego sera, to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domownikom smakowało, a to najlepsza rekomendacja:)

      Usuń
  3. To i ja dołączam do towarzystwa...sero-jabłko-żerców:D Fajny przepis i skład bardzo przystępny.:)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...