Dzień Matki mam za sobą:) Leniuchowanie także. Pora zabrać się za codzienne obowiązki. Zacznę od uzupełnienia bloga:D Przepis, owszem, zaległy, jak większość ostatnio. Ciasto z wyglądu raczej przypomina chlebek i smak równie wyrazisty, chyba dzięki tym płatkom. W pierwotnej wersji były płatki owsiane, lecz okazało się, że takowych u mnie już brak, a pozostały płatki pszenne. I jest takie oto ciacho. Polecam tym, którzy liczą kalorie:)
Składniki:
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 125 g płatków pszennych ( ok 2 szklanki)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Masa:
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżka mąki pszennej
- rodzynki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- kandyzowana skórka cytrynowa
Wykonanie:
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Masło miksuję i dodaję o utartych jajek. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dosypuję porcjami do masy maślano-jajecznej. Wsypuję płatki, daję śmietanę i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 35-40 min. Gdy ciasto jest już w piekarniku, na gazie rozpuszczam masło z miodem, dodaję śmietanę i zgęszczam mąką. Powstaje coś w rodzaju budyniu. Do masy wrzucam bakalie i zestawiam z ognia. Na podpieczone ciasto wykładam ową masę i wstawiam jeszcze na 10-12 min do piekarnika, zwiększając temperaturę do 200'C. Gotowe wyjmuję i odstawiam by wystygło.
Beatko piękne ciacho :)) muszę kiedyś wypróbować bo wygląda oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję:) Jeśli lubisz płatki w cieście, jakiekolwiek, to na pewno będzie Ci smakowało:)
Usuń