środa, 19 czerwca 2013

Granita truskawkowa

Ostatnio dni stały się dużo cieplejsze, a sezon truskawkowy w pełni, to trzeba korzystać z okazji. Moja propozycja na ochłodę to granita truskawkowa. Po prostu ambrozja. A do tego nie wymaga wielkiego nakładu pracy, nawet zapracowani mogą sobie przygotować orzeźwiając mus w kilka minut. Jedynie oczekiwanie się trochę dłuży, ale nie ma nic za darmo:)







Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg świeżych truskawek
Wykonanie:
Truskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera. Cukier z wodą gotuję kilka minut i  studzę. Wszystko razem miksuję przez chwilę na  delikatny mus. Przekładam do miseczki i wstawiam na 4-6 godz do zamrażalnika. co godzinę wyjmuję mus i mieszam delikatnie widelcem, tak by kryształki lodu się nie rozbiły. Gotową granitę przekładam do szklaneczek i deser  gotowy do konsumpcji. Jeżeli rozpuszcza się zbyt szybko proponuję użyć słomki .




13 komentarzy:

  1. I jaka ochłoda na upalne dni. Też mam truskawki od wczoraj...ale chyba będą naleśniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę zrobić dzieciakom :) będą zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno:) Moje były wniebowzięte takim deserem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć Beatko, nominuję Twój blog do nagrody Liebster Blog Award :). Szczegóły na moim blogu http://choochla.blogspot.com/. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Beatko, a tak kilka kropelek promilli ? dla dorosłych wyłącznie wzmocniło by ten orzeźwiający i kuszący deser.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze jeden fajny przepis na wykorzystanie truskawek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Napisałaś "'Truskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera.'' a jak nie mam blendera??? to co wtedy ?

    OdpowiedzUsuń
  8. A wtedy traktuję je tłuczkiem do ziemniaków i dodatkowo przecieram przez sito i mamy masę podobną jak przy użycie blendera. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :D na pewno wypróbuje :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...